2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4

2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4 çöz. KPSS Türkçe Testleri kategorisi 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4 çöz.



2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4 çöz. KPSS Türkçe Testleri kategorisi 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4 çöz. 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4 online çöz

2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4 Çöz

2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4 çöz. KPSS Türkçe Testleri kategorisi 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4 çöz. 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4 çöz

Online 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 4 Soruları çöz

Soru 1


Elbette ki hayat şartları bizleri olumsuz düşündürmeye yetiyor da artıyor bile fakat olumsuz düşünceler yerine olumlu düşüncelere sahip olursak olduğumuzdan daha mutlu olabiliriz. Dolayısıyla deveyi düze çıkarmak için kişisel gelişim kitaplarından yararlanmaktan ya da bireysel terapi almaktan çekinmemeliyiz. Güçlüklerle başa çıkabilmek için kararlı görünmeye gayret etmeliyiz.

Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2


Amerika'da yapılan bir araştırma sonucu uyumluluk, sakinlik ve anlayışlılık gibi ---- olan kadınların beş kez; diğerlerinin sadece bir ya da iki kez ---- alabildikleri ortaya çıktı. Ayrıca çok fazla tehditkar görünmemek için kendi kendini gözlemlemede ---- olarak çaba gösteren otoriter kadınların buna aldırış etmeyenlere göre daha başarılı olduğu da tespit edildi.

Bu cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 3


I. Ama beyin büyüklüğünün hayvan zekasına hiçbir etkisi yoktur.

II. Bir beyne bakarak onun bir kadına mı yoksa erkeğe mi ait olduğuna karar veremezsiniz çünkü aralarında şeklen gözle görülür büyük bir fark yoktur.

III. Genel kural olarak gelişmiş hayvanların beyinleri basit yapılı hayvanlarınkinden, iri yapılı hayvanların beyinleri de küçük hayvanlarınkinden büyük ve karmaşıktır.

IV. Ancak her iki cinsiyetin beyinleri arasında ortalama bir büyüklük ve ağırlık farkı vardır.

V. İnsanlarda ise yetişkinlerin beyinlerinin çocuklarınkinden, erkeklerin beyinlerinin kadınlarınkinden biraz daha büyük olmaları yaş, vücut ağırlığı ve cinsiyet farkından kaynaklanır.

Yukarıdaki numaralanmış cümleler anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralandığında hangisi, baştan dördüncü olur?

Soru 4


I. Başarmak için herhangi bir nedenimiz veya sorunumuz yoksa işte o zaman büyük sorunlar kapımızda demektir.

II. Nitekim başaramayan insan, başarmak için uğraşmayan insandır.

III. Çünkü insanın başarmak için soruna, sorunu çözmek için var olan potansiyeline inanmaya ihtiyacı vardır ve başarmak için emek harcaması gerekir.

IV. Bu nedenle, başarı yolunda zorluklara katlanmak istemeyip sorumluluktan kaçan insanlar, aslında ileride daha büyük sorunların, dertlerin kucağında olmaya mahkumdurlar.

V. Sonuç olarak bu hayatta zor olan, sorunların çözümü değil, sorunların çözümüne ilişkin inancın eksik olmasıdır.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturabilmesi için hangileri yer değiştirmelidir?

Soru 5


(I) Zihnimizdeki genellemelerin çokluğu düşüncelerimizdeki çarpıklıkların sonucudur. (II) Farklılığı algılamak, özgün düşünenlerin özelliğidir. (III) Bunun yanında farklılıkların özünü kavramak, sağlıklı sonuçlara yöneltir bizi. (IV) insanları olduğu gibi kabullenmek, onların sürekli olumlu yanlarını algılamak, olumsuzluklarını görmemek, insanları olumsuz eleştiriye boğarak kötü göstermemek gibi meziyetler enerjimizi daha olumlu yöne çeker ve bizleri güçlü kılar. (V) Her insandan pozitif davranışlar beklemek bunu bekleyen kişinin kendisindeki eksiklikten kaynaklanmaktadır.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?

Soru 6


(I) Zihinlerin özgür olması için kişilerin kendi benlikleriyle anlaşma sağlamaları gerekir. (II) Bunun sağlanması için mutsuz hayatların sorumlusu olarak kişilerin öz eleştiri yapmaları ve değişime cesaret göstermeleri gerekir. (III) insanın büyüklüğü bir anlamda kendini pasif, verimsiz yapan tüm dışsal unsurlara karşı farkındalık oluşturup içsel dünyasını bu zehirlerden arındırmayla oluşur. (IV) Dışsal anlamda olumlu değişimlerin artması yeterli değildir çünkü kişinin iç dünyasındaki negatif inançların, sınırlamaların ve kendine karşı negatif tutumların olması, hayat koşulları maddi yönden daha iyi olsa da kişiyi yine tatminsizliğin kucağına atacaktır. (V) Bir şarkıda dendiği gibi, "Anlayacaksın sorunların yalnız sende çözüldüğünü, anlayacaksın üzüldüğünde yalnız senin üzüldüğünü."

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde yargı gerekçesiyle birlikte verilmiştir?

Soru 7


(I) AB ve ABD'nin gıda ürünleri için Rusya'ya uyguladığı ambargo kararı geçen ayın en önemli ekonomik gelişmelerinden biri oldu. (II) Bu ambargonun genişlemesiyle Türkiye'nin, Rusya'nın önemli alternatif ithalat merkezlerinden biri haline gelmesi umuluyor. (III)A slında inşaat ve içecek gibi sektörler uzun yıllar ön planda olsa da Putin Rusya'sı birçok sektör için kaçırılmış bir fırsattır. (IV) Putin'in uzun dönem iktidarının ardındaki önemli faktörlerden biri ekonomi oldu. (V) 1990 krizinin ardından toparlanmaya çalışan Rusya'nın başına Putin'in gelmesiyle toparlanma süreci hızlanarak kişi başına düşen milli gelir 2018'te 30 bin dolar oldu.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 8


Seasons of Love lezzet etkinliği, katılımcılara farklı lezzetlerle tanışma fırsatı sunmak için hazırlandı.

Bu cümleden aşağıdakilerden hangisine kesin olarak ulaşılabilir?

Soru 9


(I) Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de toplumun mobilitesi ciddi artış gösterdi. (II) Artık bireyler ev dışında daha çok vakit geçiriyor ve bu tip bir yaşam tarzının yaygınlaştığı görülüyor. (III) İngiltere'de mobil catering işi için bir karavanın dönüştürülmesinin maliyeti yaklaşık üç bin dolar. (IV) Bu durum ev dışı gıda tüketim segmentinde zincir mobil mecraların yeni iş fırsatları olarak öne çıkmasına da olanak sağlıyor. (V) Vejetaryen ve vegon mutfaklar da bu mecralar sayesinde hedef kitlelerine daha rahat bir operasyon ile ulaşıyor.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

Soru 10


Geniş, siyah gölgesi hayatımı kaplayan

Tepemde kanat germiş bir kartaldır yalnızlık

Kalp çarpıntılarıyla günleri hesaplayan

Bir benim, benim olan bir masaldır yalnızlık

Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

Soru 11


(I) Dijital mecralarda bıraktığımız her iz ve bunların analizi yepyeni iş alanları açıyor ve kitlesel üretim yapan devlerin karşısında küçük oyuncuların da var olabileceği yeni bir oyun alanı yaratıyor. (II) Bu alanlardan biri de hazırgiyim perakendesi. (III) Stitch Fix isimli şirket teknoloji ile tasarımı bir araya getirerek müşterilerine kişiye özel tasarımlar sunuyor. (IV) Şirkette 300'ün üzerinde tasarımcı görev yapıyor. (V) Bu tasarımcılar, bahsettiğimiz dijital izlerin rehberliğinde ve tüketicilerin tercihleri doğrultusunda kişiye özel tasarımlar hazırlıyor ve tüketicilerine bir çok sürpriz yapıyor.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde yazım yanlışı vardır?

Soru 12


Vakit gelmiş

Dilimin çözülme vakti

Gece yarısından bir saat sonra

Uykum kaçıp gitmiş

Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

Soru 13


Sürdürülebilirlik, varlık yöneticileri için rurken yapıların tasarımını da değiştirecek.

Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?

Soru 14


Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman belirteci kullanılmamıştır?

Soru 15


(I) Yeni bir spor olarak sabahları ormanda dağ bisikletimle iki üç saatlik turlar atmaya kararlıyım. (II) Benim gibi her sabah 06.45'te kalkıp farklı bir spor yapan biri için bu çok da özel bir durum değil. (III) Bu alışkanlığımı, vücudumu şaşırtmak için her sabah farklı bir spor yapmamı öneren arkadaşıma borçluyum. (IV) Mükemmel bir öneriydi benim gibi bir değişim tutkunu için. (V) Bunu siz de uygularsanız tekdüzelikten kurtulursunuz.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi yükleminin türüne göre diğerlerinden farklıdır?

Soru 16


(I) Karl Frederich May, 1842 yılında Almanya'nın Erzgebirge Bölgesi'nde, Ernstthal'da dünyaya gelmişti. (II) Tam on dört çocuklu bir ailenin beşinci çocuğuydu. (III) Oldukça yoksul bir aileydiler. (IV) Çocuklardan dokuzunun erken yaşlarda hayatını kaybetmesi bu yüzdendi. (V) May'ın körlüğü de aslında ailenin ekonomik koşullarıyla doğrudan alakalıydı.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde ek eylem farklı bir görevde kullanılmıştır?

Soru 17


Sanatlı söyleyiş hastalığının en belirgin özelliği, sözü anlaşılmaz hale getirmektir. Sözü düpedüz söylemek dururken, daha şatafatlı görünsün, daha çok beğenilsin diye dolambaçlı yollardan söylediniz mi, çok defa anlamsız şeyler meydana çıkıyor. Edebiyatı, işte böylesi "edebiyat düşkünü" zavallılar öldürmüştür.

Bu parçaya göre edebiyatı öldüren şey aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18


I. Mahmud tarih okumuş, musiki ile ilgilenmiş, üstatlarının takdirini kazanacak derecede iyi keman çalmayı öğrenmiş, edebiyat ve şiirle uğraşmıştı. Bir yandan devlet meselelerini takip ederken öte yandan memleketin iman ile uğraşan I. Mahmud, zevk ve sefadan da geri kalmadı. Tıpkı amcası III. Ahmed gibi lale bahçelerinin keyfini o da çıkardı. Meclisleri onunkiler gibi tasvir edilmediyse bunun tek nedeni şair Nedim'in eksikliğiydi.

Bu parça aşağıdaki soruların hangisine karşılık olarak söylenmiş olabilir?

Soru 19


Bugün pazardı hem de her zamanki bir pazar. Bugün onu ilk defa güneşe çıkardılar. Karanlığın içinde oturmaya alışmıştı gözleri. Kendi sesinden başka bir ses duymamaya da alışmıştı. Ömründe ilk defa gökyüzünün bu kadar uzak, bu kadar mavi ve bu kadar geniş olduğuna şaşarak baktı. Kımıldamadan durdu. Oysaki koşmak istiyordu Nazım Hikmet. Sonra saygıyla toprağa oturdu, sırtını dayayıp duvara düşündü. Ama her zamanki gibi değildi düşünceleri. O anda ne dalgalara kapılmak istiyordu ne de sayfalarca yazdığı karısını düşünüyordu. Toprak ve güneşle birlikte bahtiyardı.

Bu parçadan Nazım Hikmet ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

Soru 20


20. - 21. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Renklerin ustası olarak anılan büyük bir ressamın öğrencisi eğitimini tamamlamış. Büyük usta öğrencisini uğurlarken yaptığı resmi şehrin en kalabalık meydanına koymasını ve resmin yanına da kırmızı bir kalem bırakmasını, halktan beğenmedikleri yerlere çarpı koymalarını rica eden bir yazı iliştirmesini istemiş. Öğrenci birkaç gün sonra resme bakmaya gittiğinde resmin çarpılar içinde olduğunu görmüş. Üzüntüyle ustasına gitmiş. Usta ressam üzülmemesini ve resme devam etmesini önermiş. Öğrenci resmi yeniden yapmış. Usta yine resmi şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş fakat bu kez resmin yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde boya ile birkaç fırça koymasını ve insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmelerini rica eden bir yazı bırakmasını önermiş. Birkaç gün sonra bakmış ki resmine hiç dokunulmamış. ----.

Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 21


Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?

Soru 22


22. - 24. sorulan aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Zeki insanların zeka yapılan çoğunlukla doğuştan gelmektedir. Ancak iyi bir eğitimden geçtiklerinde zeki insanlar üstün zekalı insanların özelliklerini gösterebilirler. Zeki bir insan kötü bir eğitimden geçtiğinde ise ancak normal bir insan özelliği gösterecektir. Peki ya üstün zekalılar? Üstün zekalı insanları birkaç davranış şekli üzerinden açıklayacak olursak; üstün zekalı insanlar hem zeki görünüşlü olurlar hem de doğal görünürler. Hem zekalarını belli ederler hem de çocukça hareket ederler. Bu nedenle sorgulanırlar, "Bu kişi gerçekten zeki mi?" diye. Üstün zekalı insanlar son derece inatçı bir yapıya sahiptir. Başarısızlıkla asla pes etmezler. Edison ampulü bulmadan önce binlerce sefer deneme yapmıştır, asla pes etmemiştir ve sonunda da başarıya ulaşmıştır. Üstün zekalı insanlar ayrıca yaptıkları işe büyük bir tutkuyla ama büyük bir gerçekçi bakış açısıyla sarılırlar. Onların tutkuları, yaptıkları işten vazgeçmemelerini sağlar.

Bu parçada üstün zekalılarla ilgili olarak

I. başarısızlık karşısında yılmadıkları,

ll. çocuklarla daha iyi anlaştıkları,

lll. kendi kendilerini eğitlikleri

belirlemelerinden hangilerine değinilmemiştir?

Soru 23


Bu parçadan üstün zekalılarla ilgili olarak

I. Üstünlüklerini aldıkları eğitime borçludurlar.

II. Çocuklar gibi davranabilirler.

III. işlerine aşırı düşkündürler.

yargılarından hangileri çıkarılamaz?

Soru 24


Bu parçanın anlatımında

I. tanımlama,

II. örnekleme,

III. karşılaştırma

unsurlarının hangilerinden yararlanılmıştır?

Soru 25


25. - 26. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

(I) Unutulmamalıdır ki toplumların gelişim hızı, bireylerin - hangi dünya görüşünde olurlarsa olsunlar - birlikte hareket etmesiyle daha yüksek bir ivme kazanacaktır. (II) Böyle olabilmesi için bireylerin ve toplumların menfaatleri asla milli menfaatlerin üzerinde olmamalı, aksine birbiriyle örtüşmelidir. (III) Bir milletin üstün özelliklerini dünya çapında konuşulan ve örnek alınan bir hale getirmek için toplumun, ortak menfaatler doğrultusunda belli bir standarda ulaştırılması gerekir. (IV) Biz işe, önce üzerinde kendimizi geliştireceğimiz, fikirlerimizi paylaşacağımız, uzlaşacağımız, birlikte başaracağımız ve dünya ile rekabet edeceğimiz bir platform oluşturarak başladık. (V) Böylece dünyanın herhangi bir noktasında gerçekleştireceğimiz ve ülkemizin gurur duyacağı başarılı faaliyetlerin, elde edeceğimiz birikimlerin kendimize ve insanlığa hizmet edebileceğini düşündük. (VI) Bunu milli önceliğimiz olarak kabul ettik.

Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar?

Soru 26


Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 27


27.- 30. soruları aşağıdaki bilgilere göre birbirinden bağımsız olarak cevaplayınız.

Ayşe, Büşra, Uğur, Öznur, Tanış ve Zülal adlı kişiler aynı sınava girmişlerdir. Sınavın çeşitli puan türlerine göre kişilerin elde ettikleri dereceler hakkında aşağıdaki bilgiler verilmiştir:

• Sınavın puan türleri P1, P3, P10, P15 ve P75 tir. Kişilerin bu puan türlerine göre dereceleri yüksekten düşüğe doğru 1, 2, 3, 5, 6, 8, 11 ve 14. biçiminde numaralandırılmıştır.

• P3 puan türünde üç, P10 puan türünde iki ve diğer puan türlerinde birer kişinin derecesi bulunmaktadır.

• Her derece, yalnız bir puan türünde elde edilmiştir.

• Öznur'un P3 puan türüne göre derecesi 6 dır.

• P10 ve P15 puan türlerinden birinde Ayşe, diğerinde ise 8. dereceye sahip olan kişi bulunmaktadır.

• Tanış'ın elde ettiği derece numarası Zülal'in elde ettiği derece numarasından 7 eksiktir ve ikisi de bu dereceleri aynı puan türünde elde etmiştir.

• Büşra'nın iki farklı puan türünde derecesi belirlenmiş ve bu derece numaraları ardışık sayılardır.

• Tanış'ın ikinci bir puan türünde elde ettiği derece numarası 14 tür ve bu puan türü P3 ve P75 değildir.

• Uğur, Ayşe'den daha yüksek bir dereceye sahiptir.

Buna göre kaç kişinin bu sınavdaki puan türleri ve puan türlerindeki dereceleri kesinlikle bilinir?

Soru 28


Buna göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle yanlıştır?

Soru 29


Buna göre dereceleri sırasıyla 1, 5 ve 11 olan kişiler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 30


Buna göre Büşra'nın derece elde ettiği iki puan türü aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Paylaş

Etiketler: