2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2

2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2 çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi 2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2 çöz.



2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2 çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi 2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2 çöz. 2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2 online çöz

2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2 Çöz

2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2 çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi 2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2 çöz. 2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2 çöz

Online 2024 LGS İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 2 Soruları çöz

Soru 1


Uşi Antlaşması ile Trablusgarp İtalya’ya bırakıldı ancak Trablusgarp halkının dinî yönden Osmanlı halifesine bağlı kalması kabul edildi.

Bu antlaşmada Osmanlı Devletinin “halkının dini yönden Osmanlı halifesine bağlı kalması” ilkesini kabul ettirmesi aşağıdakilerden hangisine yöneliktir?

Soru 2


Dil, din, ırk ayrımı yapılmaksızın bütün milletleri kapsayacak bir üst kimlik oluşturmayı amaçlayan ve temelinde gayrimüslimleri devlete bağlı tutma fikrinin yattığı düşünce akımına Osmanlıcılık denmiştir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu doğrultuda gerçekleştirilen çalışmalardan biri olamaz?

Soru 3


I. Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti.

II. Osmanlı devleti itibar kaybına uğradı.

III. Rumeli toprakları balkan devletleri tarafından paylaşıldı.

Balkan Savaşları’nın yukarıdaki sonuçlarından hangileri savaş sonunda toprak kayıplarının yaşandığına kanıt gösterilebilir?

Soru 4


Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesini bitirdikten sonra 1896’da Manastır Askerî idadisine girdi. Burada Ömer Naci ile arkadaşlık etti. İlerde ünlü bir hatip olarak tanınacak olan bu kişi, Mustafa Kemal’in hitabet ve edebiyat sevgisinde önemli rol oynadı. Yakın arkadaşlarından biri olacak Ali Fethi (Okyar) de bu okulda öğrenci idi. Genç Mustafa Kemal, askerî öğreniminin yanı sıra yabancı dil öğrenimini de ihmal etmiyor; yazları izinli olarak Selanik’e döndüğü zaman Fransızca dersleri alıyordu.

Askeri İdadi’deki öğrencilik yaşamıyla ilgileri verilen bilgiye bakılarak Mustafa Kemal;

I. Ömer Naci’yi hitabet konusunda etkilemiştir,

II. Edebiyata ilgi duymaya başlamıştır,

III. Yabancı dilini geliştirmiştir, çıkarımlarından hangisi ya da hangileri yapılabilir?

Soru 5


M.Kemal lise yıllarında okuduğu kitaplar ve tanıştığı yazarların etkisinde kalmış ve milliyetçilik duyguları gelişmiştir.

Sofya ataşeliği görevini yürütürken Avrupa’daki bir devletin içinde bulunduğu durumu inceleme fırsatı bulmuş ve bundan etkilenmiştir.

Bu bilgilere göre M.Kemal Osmanlıyı içinde bulunduğu durumdan kurtarmak amacıyla ortaya açılan fikir akımlarından hangilerinden etkilenmiş olabilir?

Soru 6


M.Kemal’in yetiştiği dönemde askeri okullar ,zamanın en iyi devlet okullarıydı. Burada eğitim parasız olduğu gibi dersler uzman öğretmenler tarafından verilmekte; akılcı, vatansever ve olayları objektif yorumlayabilen öğrenciler yetiştirilmekteydi.

Bu bilgilere göre dönemin askeri okulları ile ilgili

I- Sosyal devlet anlayışı uygulamaları görülmektedir.

II- Olayları tarafsız yorumlayan öğrenciler yetiştirilmektedir.

III- Yurtseverlik duyguları öğrencilere verilmiştir.

verilen yargılarından hangisi veya hangilerine ulaşılabilir?

Soru 7


Mondros Anlaşması hükümlerinde Mezopotamya, Kilikya gibi sınırları belli olmayan coğrafi terimler kullanılmıştr.

Antlaşmada bunun gibi ucu açık ifadelerin kullanılmasındaki amaç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8


Atatürk’ün yetiştiği dönemde bir tarafta geleneksel öğretime devam eden dini derslerin ağırlıkta olduğu medreseler, diğer tarafta bazı örneklerine göre kurulmuş mektepler, askeri okullar ve çeşitli meslek okulları vardı. Bunlar dışında ülkede yaşayan azınlıkların okulları ve yabancı devletler tarafından ve son dönemde gittikçe sayıları artan yabancı okullar da faaliyetteydi. Bu okulların her biri kendi amaçları doğrultusunda eğitim öğretim yapıyordu.

Yukarıda verilen parçaya göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

Soru 9


Bir grup gönüllü subay kılık değiştirerek gizlice Trablusgarp’a gitti. Bunlardan biri de Mustafa Kemal’di. Kendisi bölgedeki yerel halkı örgütledi ve İtalyanlara karşı başarı ile mücadele etti.

Yukarıdaki metne göre Mustafa Kemal’in hangi kişilik özelliğine değinilmiştir?

Soru 10


Selanik sokaklarında gördüğü üniformalı subaylar Mustafa’nın çok ilgisini çekiyordu. Hele komşusu Kadri Bey’in askerî okula giden oğluna imrenerek bakıyordu. Mustafa bu duygular içerisinde asker olmak için Selanik Askeri Rüştiyesi (ortaokul) sınavlarına girdi ve sınavı kazandı. Böylece üstün başarılarla dolu askerlik hayatı başlamış oldu.

Mustafa kemalin askerlik mesleğini seçmesinde Selanik Şehrinin hangi özelliği ön plana çıkmaktadır?

Paylaş

Etiketler: