2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20

2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20 çöz. LGS Fen Bilimleri Test ve Denemeleri kategorisi 2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20 çöz.



2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20 çöz. LGS Fen Bilimleri Test ve Denemeleri kategorisi 2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20 çöz. 2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20 online çöz

2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20 Çöz

2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20 çöz. LGS Fen Bilimleri Test ve Denemeleri kategorisi 2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20 çöz. 2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20 çöz

Online 2024 LGS Fen Bilimleri Deneme Sınavı 20 Soruları çöz

Soru 1


Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketi sonucunda, Dünya üzerindeki herhangi bir noktaya Güneş ışınlarının geliş açısı yıl içinde değişiklik göstermektedir. Işınların düşme açısı azaldıkça, yüzeye bıraktığı ısı enerjisi de azalmaktadır. Bu iki durum aynı anda farklı yarım kürelerde farklı mevsimlerin yaşanmasına neden olmaktadır.

Görselde Dünya yüzeyindeki K, L, M noktaları ve bu noktalara gelen Güneş ışınları verilmiştir.

8. Sınıf LGS Örnek soru nisan fen testi

Verilen bilgilerden yola çıkarak,

I. K noktasında yaz mevsimi yaşanmaktadır.

II. Belirtilen noktalar arasında Güneş ışınlarını en dar açıyla alan M noktasıdır.

III. Belirtilen noktalara konulan özdeş cisimlerden L noktasındakinin daha çok ısınması beklenir.

çıkarımlarından hangilerine ulaşılır?

Soru 2


Efe, havanın yağışlı olmadığı ve sıcaklığın yüksek olduğu bir hafta Avustralya’nın Sidney şehrine gezi düzenlemek istemektedir. Bu amaçla Sidney’in iklim ve hava durumuna ait grafiklerini incelemeye başlar. Ancak iklim grafiğinde Sidney, haziran ayında yağışsız görünürken hava durumu grafiğinde bu ayın ilk haftası yağışlı görünmektedir.

Buna göre Efe’nin gezi tarihini ayarlamak için dikkate alması gereken veriler hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 3


Kakım; su kenarlarında, tarlalarda ve kırlarda yaşayan uzun vücutlu, kısa bacaklı ve kısa kuyruklu, nesli tükenme tehlikesi altında olan bir gelincik türüdür.

Kakımlar; kış aylarında tümüyle beyaz renkliyken yaz aylarında kürklerinin üst tarafı kahverengi, alt tarafı beyazdır. Ancak kakımlar yaşadıkları coğrafyanın tümünde mevsimle birlikte renk değiştirmez. Sıcak bölgelerde hiç beyazlaşmadan yaz kürkü ile kalırlarken daha soğuk olan bölgelerde beyaz renkli kış kürkleri ile görülürler.

8. Sınıf LGS Örnek soru nisan fen testi

Buna göre çevre koşullarının, kakımların kürk renginde oluşturduğu değişimle ilgili olarak aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılabilir?

Soru 4


GENETİK VERİ TABANI 

yılında suç oluşturan bazı olayların incelenmesinde DNA analizine dayalı “genetik soy kütüğü” yöntemine başvurulmuştur. Bu yöntemi kullanan araştırmacılar, olay yerinde şüpheliye ait olduğu düşünülen DNA örneklerinin analiz sonuçlarını, genetik eşleşme yapabilen bir bilgisayar programına yükleyerek arama yapmışlardır. Böylece şüpheliyle DNA benzerliği gösteren genetik veri tabanındaki insanları belirlemişlerdir. Bu insanlarla görüşerek şüpheliyle aynı soydan bireylere ulaşmış ve şüpheliyi bulabilmişlerdir. Bu yöntem ile birçok olay çözüme kavuşmuştur.

Buna göre tüm insanlarda aynı sayıda kromozom olmasına rağmen genetik soy kütüğü yöntemiyle şüpheli kişiye ulaşılabilmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5


Bir grup bilim insanı, 1981-2008 yılları arasında bir bölgede yapılan çalışmada kahverengi ve gri renkteki tüm alaca baykuşları yakalamış ve takip edilebilmeleri için etiketlemişlerdir. Baykuşlar çeşitli yıllarda tekrar yakalanarak sayıları tespit edilmiştir. Baykuşların sayıldığı yıllar içerisinde kar yağışı ve yere düşen karın kalınlığı değişim göstermiştir. Bu yıllar içerisinde kahverengi ve gri alaca baykuş sayılarındaki değişim aşağıdaki grafikte verilmiştir.

8. Sınıf LGS Örnek soru nisan fen testi

Grafiğe göre kahverengi ve gri alaca baykuş sayısında meydana gelen değişimle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 6


Günlük hayatta birçok alanda iş makinelerinden faydalanılır. Büyük işlerin kolaylıkla yapılması ya da ağır yüklerin kolaylıkla taşınması için iş makineleri kullanılır. Görselde olduğu gibi genellikle bu iş makinelerinde tekerlek yerine geniş tabanlı paletler kullanılır.

8. Sınıf LGS Örnek soru nisan fen testi

İş makinelerinde tekerlek yerine palet kullanılması;

I. Yere yaptığı basıncı azaltması,

II. Ağırlığını azaltması,

III. Yükü daha kolay kaldırması

gerekçelerinden hangileri ile açıklanabilir?

Soru 7


Atmosferi oluşturan gazların ağırlığı nedeniyle temas ettikleri her noktaya uyguladığı basınca açık hava basıncı denir.

Bir öğrenci basınç konusu ile ilgili olarak aşağıda görselleri ve açıklamaları verilen etkinliği deniz seviyesinde yapıyor.

8. Sınıf LGS Örnek soru nisan fen testi

Yapılan bu etkinliğe göre aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yanlıştır?

Soru 8


Üç özdeş maden suyu şişesi I. Durum’daki gibi yerleştiriliyor. Daha sonra şişeler II. Durum'daki gibi konumlandırılıyor.

8. Sınıf LGS Örnek soru nisan fen testi

Buna göre II. Durum’a getirilen şişelerin zemine uyguladıkları basınç ile A noktasındaki sıvı basıncı değişimi aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 9


Mide rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılan ilaçların bazik özellikte olması gibi bazı rahatsızlıkların giderilmesinde asit ve bazların birbirinin etkisini azaltma özelliklerinden faydalanılmaktadır.

Bir araştırmacı farklı arı türlerinin zehirlerini araştırmak için aşağıdaki deney düzeneklerini kuruyor.

8. Sınıf LGS Örnek soru nisan fen testi

Buna göre:

I. Bal arısı özütünün pH değeri daha büyüktür.

II. Eşek arısı ısırmalarında sirkeli su ile yaranın silinmesi acı hissini azaltır.

III. Çözeltinin ve turnusol kağıdının son renklerinin kırmızı ve tonlarında olması, her iki özütün de asit olmasından kaynaklanır.

çıkarımlarından hangileri doğrudur?

Soru 10


Aşağıdaki deney düzeneğinde musluk açılarak alüminyum elementinin bulunduğu kaba yavaş yavaş K çözeltisi damlatılıyor.

Kısa bir süre sonra balonun şiştiği gözlemleniyor.

8. Sınıf LGS Örnek soru nisan fen testi

Bu deneyle ilgili,

I. Musluk açıldıktan sonra alüminyumun bulunduğu kapta fiziksel değişim meydana gelir.

II. Balonun içindeki gaz alüminyum metalinde ya da K çözeltisi içinde bulunan bazı atomları içerir.
III. Balon şiştikten sonra deney düzeneğinin kütlesinde bir artış meydana gelir.

çıkarımlarından hangileri doğrudur?

Paylaş

Etiketler: