LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15

LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15 çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15 çöz.



LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15 çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15 çöz. LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15 online çöz

LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15 Çöz

LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15 çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15 çöz. LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15 çöz

Online LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 15 Soruları çöz

Soru 1


Sakarya Savaşı’ndan önce Türk ordusu, Kütahya-Eskişehir Savaşları’ndaki kayıp sayısını azaltmak, ihtiyaçlarını gidermek, zaman kazanmak ve savunma için daha elverişli koşullar sağlamak üzere, Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmiştir.

Buna göre aşağıdaki haritalardan hangisi Sakarya Savaşı’ndan önce Türk ve Yunan ordusunun durumunu göstermektedir?

Soru 2


Serbest Cumhuriyet Fırkası programında yer alan hükümlerden bazıları şunlardır:

• Fırka, Türk parasının kıymetini bir an önce tespit edecek ve dış sermayenin memlekete girmesini sağlayacaktır.

• Köylü ve çiftçiye kolay yollardan kredi verilecektir.

• Yerli mahsuller korunacak ve bunlara dış pazar bulunacaktır.

Bu hükümlerden,

I. Uluslararası ticaretin Türk lirası ile yapılmasının amaçlandığı

II. Tarımı geliştirmeye yönelik tedbirlerin alındığı

III. Dış ticaretin geliştirilmesinin hedeflendiği

çıkarımlarından hangileri yapılabilir?

Soru 3


“…Bizim toplumumuz için ilim ve fen lüzumlu ise bunları aynı derecede hem erkek ve hem de kadınlarımızın elde etmeleri gerekir... Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir... Kadınlar toplum yaşamında erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır.”

Atatürk’ün 31 Ocak 1923 tarihli İzmir konuşmasıyla,

I. Kadınların eğitimine gereken önemin verilmesi

II. Kadın-erkek eşitliğine yönelik adımların atılması

III. Kadınların sosyal hayata aktif katılımının sağlanması

durumlarından hangilerini amaçladığı söylenebilir?

Soru 4


Atatürk, İzmir İktisat Kongresi’nin açılış konuşmasında; “…Baylar, tarihimizi dolduran bunca başarının, zaferlerin veya yenilgilerin, sıkıntı veren büyük zararın ve yıkımların tamamı oluştukları devirdeki ekonomimiz ile doğrudan ilgilidir. Yeni Türkiye’mizi hak ettiği yüksek düzeye ulaştırmak için zaman kaybetmeden ekonomimize öncelikle önem vermek zorundayız. Çünkü günümüz bütünüyle ekonomi çağıdır.” ifadelerini kullanmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün bu sözü doğrultusunda alınan kararlardan biri olamaz?

Soru 5


Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı, büyük sermaye ve ileri teknoloji gerektiren projelere, ham maddeleri yurt içinde üretilen ve üretilebilecek tesislere ve bu tesislerin kuruluş kapasitelerinin iç tüketimi karşılayabilecek düzeyde tutulmasına öncelik vermiştir. Bu dönemde 20 fabrikanın kurulması öngörülmüş ve dokuma, cam, kimya ve kâğıt sanayinde çok sayıda fabrika açılmıştır. Bu fabrikaların işletme ve yönetimleri Sümerbank’a verilmiş, madencilik ve enerji işlerini yönetmekle Etibank ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü görevlendirilmiştir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisinin Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı’nın uygulanma nedenlerinden biri olduğu söylenebilir?

Paylaş

Etiketler: