2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular

2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi 2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular çöz.



2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi 2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular çöz. 2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular online çöz

2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular Çöz

2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi 2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular çöz. 2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular çöz

Online 2021 Kasım LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Örnek Sorular Soruları çöz

Soru 1


Aşağıda İngiliz ve Rus hükümdarlarının I. Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı Devleti ile ilgili görüşlerine yer verilmiştir.

İngiltere Kralı V. George (Corc): Sanayi İnkılabı’nı ilk gerçekleştiren ve en fazla sömürgeye sahip olan devletiz, “üzerinde güneş batmayan ülke” olarak tanındık. Sömürgelerimizi diğer devletlere kaptırmamak için güçlü bir donanmamız vardı. Osmanlının elindeki Orta Doğu petrol alanları, oldukça ilgimizi çekiyordu.

Rus Çarı II. Nikola: En büyük amacımız Osmanlı yönetimindeki Boğazları ele geçirip sıcak denizlere inmekti. Balkanlarda hâkimiyet kurmaya çalıştık. Osmanlı topraklarında yaşayan ve soydaşlarımız olan Slavları kendi amaçlarımız doğrultusunda yönlendirdik.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi İngiltere ve Rusya’nın Osmanlı Devleti üzerindeki amaçlarından biri değildir?

Soru 2


Mustafa Kemal, halkı işgallere karşı bilinçlendirmek amacıyla yayımladığı Havza Genelgesi’yle,

• İzmir’in işgali başta olmak üzere mitingler düzenlenerek işgallerin protesto edilmesini

• Gösteriler sırasında Hristiyan halka karşı herhangi bir saldırı ve düşmanlık yapılmamasını

• İstanbul Hükûmeti ve büyük devletlerin temsilcilerine protesto telgrafları çekilmesini

• Askeri ve milli teşkilatların hiçbir şekilde kapatılmamasını, komutaların devredilmemesini, silah, cephane ve diğer araçların hiçbir şekilde elden çıkarılmamasını istedi.

Buna göre Mustafa Kemal’in, Havza Genelgesi ile aşağıdakilerden hangisini amaçladığı söylenemez?

Soru 3


Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra Osmanlı ordusunun dağıtılması, ülkenin dört bir yandan işgal edilmesi ve Osmanlı Hükûmetinin işgallere sessiz kalması üzerine Türk halkının bir araya gelerek oluşturduğu bölgesel direniş kuvvetlerine Kuvâ-yı Millîye adı verilmiştir. Bu düzensiz birlikler aslında Türk halkının işgalcilere ve İstanbul Hükûmetine karşı en tabii tepkisi sonucunda ortaya çıkmıştır. Ana hatlarıyla Kuvâ-yı Millîye’yi oluşturan guruplar şunlardır:

1- Subaylar ve bürokratlar

2- Efeler ve zeybekler

3- Çeşitli mesleklere mensup gönüllüler

4- Din adamları ve halkın ileri gelenleri

5- Köylüler

Buna göre Kuvâ-yı Millîye birlikleri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 4


Anadolu Ajansının İlk Haberi!

12 Nisan 1920 “Devlet merkezimizin düşman işgali altına geçmesi üzerine Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin azim ve kararlılığı içinde yiğitçe harekete geçtiği şu sıralarda din ve vatan kardeşlerimizin en doğru haber ve bilgiler alabilmelerini sağlamak için kurulan Anadolu Ajansı, bugünden itibaren göreve başlıyor.

Anadolu Ajansının bu ilk haberine göre,

I. Halkın işgallere karşı direniş gösterdiği

II. Bağımsızlık mücadelesine katılımın artırılmak istendiği

III. Millî Mücadele’nin haklılığının anlatılmaya çalışıldığı

çıkarımlarından hangileri yapılabilir?

Soru 5


Milliyetçilik düşüncesinin etkisiyle Osmanlı Devleti ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun yönetimi altında yaşayan milletler, kendi devletlerini kurmak için isyan etmişti. Bu isyanlar Balkanlardaki Slavları kendi yönetimi altında birleştirmek isteyen Rusya tarafından da destekleniyordu. Bunun yanı sıra Rusya’nın sıcak denizlere inmek için Boğazları ve İstanbul’u ele geçirme gibi projeleri de vardı. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti ise Rusya’nın bu hayallerinin önüne geçebilmek için Almanya ile yakınlaşmak zorunda kalmıştı.

Bu duruma göre milliyetçilik fikrinin aşağıdaki gelişmelerden hangisine neden olduğu söylenemez?

Paylaş

Etiketler: