2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3

2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3 çöz. KPSS Türkçe Testleri kategorisi 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3 çöz.



2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3 çöz. KPSS Türkçe Testleri kategorisi 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3 çöz. 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3 online çöz

2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3 Çöz

2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3 çöz. KPSS Türkçe Testleri kategorisi 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3 çöz. 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3 çöz

Online 2024 KPSS Türkçe Deneme Sınavı 3 Soruları çöz

Soru 1


Harvey Levenstein, mizahı hiç elden bırakmadığı bu sosyal tarih çalışmasında, Amerikalıların gıdalarla ilgili dinmek bilmeyen endişelerini geniş bir tarihsel bağlama yerleştiriyor. 19. yüzyılın mikrop korkusunun, 21. yüzyılda yerini artık hepimizi ilgilendiren kolesterol, kimyasal katkı maddeleri ve işlenmiş gıdalarla ilgili kaygılara bırakmasının izini sürüyor.

Bu parçada geçen "dinmek bilmeyen endişe" sözüyle aşağıdakilerden hangisi anlatılmak istenmiştir?

Soru 2


Öğrencilerini profesyonel yaşama - ilke edinen fakülte, sanatsal yapının evrensel boyutlara getirilmesinin yanı sıra gelecek kuşaklara kendi meslek alanlarında yetkin ve bilgili bireylerin - amaçlamaktadır.

Bu cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

Soru 3


Uzun bir aradan sonra eski okul arkadaşını gören bir kişinin, o arkadaşıyla oturan diğer arkadaşlarını da hatırlaması çağrışıma; bir kişinin ünlü kişilere aşırı sevgi ve bağlılık göstererek kendi eksikliğini kapatması savunma mekanizmasına; adam öldürmek istemeyen bir kişinin ülkesini korumak zorunda kalması ise çatışmaya örnektir.

Bu cümlede aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?

Soru 4


I. Tanıl Bora ile Ziya Adnan Kimi Başrol Kimi Karakter: Kulüp Hikayeleri adlı kitabı birlikte kaleme almışlardır.

II. Kitapları Fazla Seven Adam, gazeteci Allison Hoover Bartlett'ın ilk romanı.

III. Amy Milis, Hafızanın Sokakları adlı kitabında Kuzguncuk'un tarihini, kültürünü ve geçirdiği dönüşümü inceliyor.

IV. Fransız romancı Gustave Flaubert'in 19 yaşında yazdığı, Türk okuru tarafından pek bilinmeyen novellasıdır Kasım.

Bu cümleler aşağıdakilerden hangisiyle devam ettirilemez?

Soru 5


I. ve bitki örtüsü belirlemiştir

II. iklimi, yeryüzü şekilleri

III. Türklerin Orta

IV. yaşadıkları coğrafyanın

V. Asya'daki yaşayışlarını

Yukarıdaki numaralanmış sözler anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturacak biçimde sıralandığında hangisi, son sırada yer alır?

Soru 6


(I) Batılı edebiyat akımlarını tasvip etmemiş, insan sevgisiyle yoğrulmuş satırlarında kendi dönemini mizahi bir yaklaşımla bize yansıtmış Haldun Taner. (II) Öykülerinde yüzyıl sonra bile hayatın güzelliğini vurgulayışı, onun klasik bir öykücü olduğunu gösterir nitelikte. (III) Yapı Kredi Yayınları tarafından yeniden basılan üç kitabından biri, Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu'dur. (IV) Bu öykü kitabı, yazarın doğumunun yüzüncü yılı anısına düşünülmüş bir baskısı ile karşımızda. (V) Diğer kitapları ise Koyma Akıl Oyma Akıl ve Keşanlı Ali Destanı'dır.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde üslup özelliği verilmiştir?

Soru 7


Brezilya'nın ev sahipliğini yaptığı turnuvada 32 takım sahne alacak.

Bu cümleden, aşağıdakilerden hangisine kesin olarak ulaşılabilir?

Soru 8


(I) Bir sayfası mahkeme tutanağı, diğeri macera romanı görünümündeki böyle bir hikayenin yanında "Bartleby" ile karşılaşmak tabii ki şaşırtıyor insanı. (II) Bakmayı bilen gözler için Kitab-ı Mukaddes göndermeleri de var hikayede, modern New York'un bir tablosu da. (III) Ama biçimsel olarak diğer hikayelerinin aksine, bir sadelik hakim. (IV) Wall Street'te bir hukuk bürosu sahibi anlatıcımızın duru sesinden dinliyoruz ofise alınan yazıcı Bartleby'nin öyküsünü. (V) Bu çalışkan elemanın günlerden bir gün anlatıcının kendisine verdiği bir kopya etme işini yapmamayı tercih ettiğini, diğer sorumluluklarından da birer birer kendini kurtardığını, nihayetinde büroda durmak dışında hiçbir şey yapmadığını okuyoruz.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 9


"Kavak" sözcüğü yaklaşma hal eki aldığında aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?

Soru 10


Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?

Soru 11


Efendim, bu tarihi sokakta bir kör Osmanlı çeşmesi vardır. Bu çeşme, musluğu iyice altta olduğu için Cüce Çeşmesi olarak bellenmiştir.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?

Soru 12


Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kitap" sözcüğü sözde öznedir?

Soru 13


Ne sinemacılar ilk kez roman yazıyor ne de romancılar ilk kez film çekiyor. Peki, sinemacılar filmlerinde bire bir evren kuramadıkları, buna ulaşamadıkları, böyle bir kuşku duydukları ya da yazıya döktüklerinde bunu daha iyi yaratabileceklerini umdukları için mi bir kez de yazının büyüsüyle yaratmaya girişiyorlar acaba bunu?

Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?

Soru 14


Bir gün bana, yüz yirmi yaşına kadar yaşarsa gerçek resme ulaşabileceğini söylemişti, bir çocuğun "Karnım acıktı." derkenki saflığıyla.

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15


25 yıldır verilmekte olan BP Portre Ödülü'nü bu yıl "Ekose Battaniyeli Adam" adlı yapıtıyla Alman ressam Thomas Ganter kazandı. Ganter'in 30 bin sterlin tutarındaki ödüle değer görülen resminde evsiz bir adam betimleniyor. Ödül kazanan tablosu Londra'daki Ulusal Portre Galerisinde sergilenecek olan Ganter, "Bir müzeden çıktıktan sonra evsiz bir adam gördüm ve adamın giysileri? duruşu ve daha başka ayrıntıların müzedeki bazı resimlerle benzerliği karşısında afalladım. Ama karşımdaki, göz alıcı giysiler içindeki bir aziz ya da soylunun tablosu değil; bir battaniyeye sarınmış evsiz bir adamdı." dedi. Ganter, evsiz bir adamın portresini, azizler ya da soylulara özgü bir pozda yaparak herkesin saygı ve özeni hak ettiğini vurgulamaya çalıştığını; insan onurunun görece ya da sosyoekonomik statüye bağlı olmaması gerektiğini söyledi. Ödül kazanan tabloya konu olan evsiz adamın geçimini arabaların ön camlarını silerek sağladığını ve portresini yapması için kendisine üç kez poz verdiğini de belirtti.

Bu parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur?

Soru 16


İsveç'in Brontevik kasabasında, bir su kuyusunda yaşayan 155 yaşındaki dünyanın en yaşlı su yılanı öldü. 1859 yılında Samuel Nilsson adlı bir çocuğun kuyuya attığı su yılanının öldüğünü; kuyunun şimdiki sahibi Tomas Kjellman gördü ve sosyal medyada. paylaştı. Bugüne kadar İsveç gazetelerinde ve televizyonlarında birçok kez ölüm haberi yapılan su yılanının ölümü nedeniyle İsveç halkı duygularını sosyal medyada dile getirdi. Dondurulan su yılanı, gerçek yaşının anlaşılması için otopsinin yapılacağı başkent Stockholm'deki Tatlı Su Araştırma Enstitüsüne götürüldü.

Bu parçada sözü edilen su yılanı ile ilgili olarak

I. ölümünün defalarca medyada yer aldığı,

II. ölümüne kadar ondan daha yaşlı bir su yılanı olmadığı,

III. yaz aylarında kuyuya atılarak öldürüldüğü

belirlemelerinden hangilerine ulaşılamaz?

Soru 17


Konuşmayan bir çocuktum. Üçüncü sınıfta neredeyse... hiç konuşmayınca öğretmenim eve şikayete geldi. Babam baktı ki ben kendi kendime derse katılamayacağım, bana özel dersler aldırmaya başladı. iki yıl boyunca haftada iki gün aldığım Türkçe dersleri benim ana dilime sevgiyle bağlanmamı sağladı. Okudum, okudum, okudum. Bütün bunlar şiirlerimde dili iyi kullanmamı sağladı. Türkçenin büyük şairleriyle de o yıllarda tanıştım. Şimdi şaşarım, öğretmenler çocuklara şu kadar sayfalık kitap okuyun deyince. Ben o incecik şiir kitaplarını nasıl bir bağlılıkla okudum...

Bu parçada şair, kendisiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini dile getirmiştir?

Soru 18


Aşağıdakilerden hangisi bir yazının ilk cümlesi olmaya en uygundur?

Soru 19


Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin beslenme şekli ve öğün sayısı değişir. Üç öğün olan günlük beslenme iki öğüne düşerken özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketimi artar. Buna karşın sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır.

Bu parça oruçla ilgili olarak aşağıdaki sorulardan hangisine verilmiş bir cevap olabilir?

Soru 20


Güngör Tekçe'nin şiiri, anlatıcı bir özellik taşımaz. Öykü anlatmaz o. Dümdüz akıp gitmez. Kimilerince kapalı bir şiir sayılabilir. Zaten bütün soyutlamalar anlamsızlığa kapı aralamaz mı? Taştan taşa atlayan bir su gibi, çağrışımları sıçramalıdır. Durur düşünür gibi yapar bir an ve takıla takıla gider bildiği yolda.

Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 21


21. - 22. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Yaban, Kiralık Konak, Sodom ve Gomore gibi edebiyatımızın klasikleri arasında sayılan romanların yazarı Yakup Kadri Karaosmanoğlu, yazarlığından hiç de hoşnut değildir. Kendisine karşı müsamahasızlığını ilk gençlik yıllarında okuduğu Gustave Flaubert'in, Anatole France'ın - eserlerindeki göz kamaştırıcı ifade yeteneğine bağlar ve nasıl çalıştığını şu sözlerle dile getirir: "O uzak zamanlardan kalma titizlikle ben, kendimi hala edebiyatın havası içinde hissetmekteyim. Öyle Avrupa'nın kalantor üstatları gibi belirlenmiş ve özel bir çalışma tarzım yoktur. Yalnız şunu söyleyeyim ki yazılarımı büyük bir zorluk ve sıkıntıyla yazarım. Yazıp bitirdikten sonra da hiçbir ferahlık duymam."

Bu parçaya göre Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nda aşağıdakilerden hangisi görülmez?

Soru 22


Bu parçada geçen "göz kamaştırıcı ifade yeteneği" sözüyle aşağıdakilerden hangisi anlatılmak istenmiştir?

Soru 23


23 - 24. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Sigmund Freud, Rüyaların Yorumu adlı bu önemli ·eserinde, en karmaşık rüyaların bile rahatlıkla yorumlanabileceğini göstermektedir. Bunu yaparken de insanın hiçbir eleştiride bulunmadan kendini gözlemlemesinin zor bir şey olmadığını iddia eder. Freud kitabında rüyanın uyanık bir yaşamla İlişkisini, nelerin rüya malzemeleri haline dönüştüğünü ve bunların· kaynaklarının neler olduğunu, neden rüyalarımızı unuttuğumuzu, rüyaların psikolojimiz üzerindeki etkilerini, rüyalarla akıl hastalıkları arasındaki ilişkileri, insanların arzuları ve karakteriyle rüyaları arasındaki bağlantıyı ele alır. Uzun yıllardan beri bilimsel literatürün klasikleri arasında yer alan Rüyaların Yorumu, Freud'un en çok ilgi göreceğini düşündüğü eseridir.

Bu parçaya göre Freud, eserinde rüyaların aşağıdakilerden hangisiyle ilişkisine değinmemiştir?

Soru 24


24. - 27. soruları aşağıdaki bilgilere göre birbirinden bağımsız olarak cevaplayınız.

Bir şirkete iş başvurusunda bulunan kişilere A, B, C alanlarından 4 er aşamalı test uygulanmıştır. Bu alanlarda kişilere toplam 12 soru sorulmuştur. Bu soruların zorluk dereceleri "kolay", "orta", "zor" şeklinde sıralanmıştır. Sorulan sorulara ilişkin kimi bilgiler şu şekildedir:

- Soruların üçü zor, dördü orta ve beşi kolay derecededir.

- Aynı aşamada her alanda birer soru sorulmuştur. Soruların cevaplanması dört aşamada gerçekleşmiştir.

- Bir alanda "zor" bir soru sorulduktan hemen sonraki aşamada "kolay" ve "orta" seviyede, benzer şekilde "orta" seviyede soru sorulduktan hemen sonraki aşamada "kolay" seviyede soru sorulmamıştır.

- Aynı aşamada olan sorulardan en az ikisi farklı seviyededir.

- 2. aşamada "zor" seviyede soru sorulmamıştır.

- Üçüncü aşamada B alanında sorulan soru "orta" seviyede, C alanında sorulan soru "zor" seviyededir.

- 4. aşamada A alanından sorulan soru "orta" seviyededir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur?

Soru 25


Buna göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle yanlıştır?

Soru 26


Buna göre

I. aşamada A alanında sorulan,

II. 3. aşamada A alanında sorulan,

III. 4. aşamada B alannda sorulan

sorulardan hangileri kolay seviyededir?

Soru 27


Buna göre C alanında sorulan sorularda orta seviyede soru olmadığı biliniyorsa aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Paylaş

Etiketler: