2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2

2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2 çöz. LGS Türkçe Testleri ve Denemeleri kategorisi 2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2 çöz.



2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2 çöz. LGS Türkçe Testleri ve Denemeleri kategorisi 2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2 çöz. 2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2 online çöz

2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2 Çöz

2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2 çöz. LGS Türkçe Testleri ve Denemeleri kategorisi 2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2 çöz. 2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2 çöz

Online 2021 Nisan LGS Türkçe Örnek Sorular 2 Soruları çöz

Soru 1


Ahmet 7. sınıf, kardeşi Eren ise 5. sınıf öğrencisidir. İki kardeş, MEB’in hazırladığı EBA TV Ortaokul Haftalık Ders Programı’na göre uzaktan eğitim alacaktır. Dersler 20 dakika sürmektedir ve her bir dersten sonra 10 dakikalık etkinlik kuşağı yer almaktadır.

8. Sınıf lgs türkçe örnek soru nisan

Ahmet ve Eren ilk günkü ders yayınlarını verimli bir şekilde takip eder. Ancak oturdukları apartmanın elektrik tesisatındaki arıza nedeniyle salı günü 09.30-11.30, cuma günü ise 09.00-09.30 ve 11.00-11.30 saatleri arasındaki derslerin yayınlarını izleyemez ve bu derslere ait yayınların tekrarlarını izlemeye karar verir.

Buna göre Ahmet ve Eren’in, tekrar yayınlarını izleyecekleri dersler aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 2


Shakespeare (Şekspir), “Hamlet” adlı eserinin bir bölümünde kahramanın ağzından şunları söyler:

Düşüncenin canı kısa sözdedir

Uzun sözlerse ancak dış görünüşlerdir

Yunus Emre de Shakespeare’den yüzyıllar önce aynı gerçeğe parmak basmıştır:

Az söz erin yüküdür

Çok söz hayvan yüküdür (er: yetenekli kimse)

Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu görüşlerle benzer bir iletiye sahiptir?

Soru 3


“İstanbul, Türkiye’nin en güzel şehirlerindendir.” cümlesi, söyleyenin kişisel düşüncesini içerdiğinden öznel anlatımlı cümle, “İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık şehridir.” cümlesi ise söyleyenin kişisel düşüncesini içermediğinden ve kanıtlanabilecek bir yargı bildirdiğinden nesnel anlatımlı cümledir.

Buna göre,

(I) Boyoz, mayasız hamurun kat kat açılmasıyla yapılır. (II) Açılan bu hamur, altın sarısı rengine gelene kadar pişirilerek çok farklı bir tada kavuşturulur. (III) Tadını bilenler için kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan boyoz; sade, çikolatalı, tahinli olarak üretilmektedir. (IV) İzmir’in bu eşsiz lezzetini herkesin denemesini öneririm.

metninde numaralanmış cümlelerin hangisinde nesnel anlatım vardır?

Soru 4


Bir kral, huzuru en güzel resmedecek sanatçıya büyük bir ödül vereceğini ilan eder. Yarışmaya çok sayıda sanatçı katılır. Kral, resimlerden sadece ikisini beğenir. Resimlerin birinde bir göl vardır. Göl, etrafında yükselen dağların görüntüsünü yansıtmaktadır. Üst tarafta pamuk beyazı bulutlar gökyüzünü süslemektedir. Resim, bakanlara huzur vermektedir. Diğer resimde de dağlar vardır ama engebeli ve çıplak dağlar... Dağların üstünde gri bulutlarla bezeli, kasvetli bir gökyüzü bulunmaktadır. Kısaca resim, pek de öyle huzur verecek türden değildir. Fakat kral, resme dikkatli bakınca şelalenin ardındaki çalılığın üstünde bir anne kuş ile yavrusunu görür. Sertçe akan suyun orta yerinde anne kuşun kurduğu yuva, görenlere eşsiz bir rahatlama sunmaktadır. Ödülü kim kazanır dersiniz? Tabii ki ikinci resim... Kral bunun nedenini şöyle açıklar: - - - -

Bu metnin sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdaki cümlelerden hangisi getirilmelidir?

Soru 5


Bir uçak pistinde birbirinden farklı renklerde birçok ışık bulunur. Bu ışıklar pilota ne yapması gerektiği ve pistin durumu hakkında bilgi verir. Örneğin pistin başlangıcında bulunan dörtlü iki grup yeşil ışık, pistin uçağın inişi için müsait olduğunu belirtir. Pistin ortasındaki beyaz ışıklar, uçağın pistte doğru konumda olup olmadığını belirtir. Uçağın gövdesi tam olarak bu ışıkların üstünde olmalıdır. Pistin ortasından sağa ayrılan yeşil ışıklar iniş yapan uçağın yolcu indireceği alana gideceği yolu gösterir. Dörtlü, iki grup kırmızı ışık, pistin sonunu haber verir. Pistin kenarlarında beyaz ve sarı renkli ışıklar bulunur. Beyaz ışıklar, pistin kullanılabilir kısımlarını; sarı ışıklar ise pistin sonuna 600 metre kaldığını ifade eder. Eğer uçak kalkıyorsa bu sarı ışıklardan önce yerle temasını kesmelidir. İniş yapıyorsa da bu ışıklara gelmeden durmuş olmalıdır.

8. Sınıf lgs türkçe örnek soru nisan

Yukarıdaki metne göre bu görseldeki pist ve uçakla ilgili,

I. Uçağın kalktığı varsayılırsa havalanmasına 600 metre kalmıştır.

II. İniş yaptığı varsayılırsa uçak, siyah ok ile gösterilen rotayı takip etmelidir.

III. 1 numaralı ışıklar, pistin iniş için müsait olduğunu, 2 numaralı ışıklar pistin sonunu belirtir.

IV. Mavi ok ile belirtilen ışıklar, uçağın yolcu indirebileceği alanları gösterir.

ifadelerinden hangileri doğrudur?

Soru 6


Bedeninizin, yürüyüşünüzden kalp atışınıza kadar pek çok özellik bakımından başkalarının bedeninden farklı olması, güvenlik sektörünü harekete geçirmiştir. Çünkü günümüzde kötü niyetli yazılım satın almış, beceriksiz bir fırsatçı bile mevcut birçok güvenlik yöntemine rağmen internetteki hesaplarınızı kolayca ele geçirebiliyor; kredi kartı bilgilerinize hatta daha fazlasına ulaşabiliyor. Özellikle kişinin parolası doğum tarihiyse ya da bir yıl içinde yirmi farklı sitede kullanıldıysa... Bu sorun, internete bağlı çalışan şirketlerin de müşterilerin de tahammül sınırlarını zorluyor. Bu noktada sorunun çözümü, her seferinde akılda tutulması daha zor parolalar oluşturmak değil, bedenimiz oluyor.

Bu metinde anlatılanları aşağıdakilerden hangisi en doğru şekilde özetler?

Soru 7


7 ve 8. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

Caddede ne kadar da çok fotoğrafhane var. Şimdiye kadar kaç tanesinin önünde fotoğraflardaki mesut insanları seyre daldım. Bu insanlar, buralara saadetlerini tespit ettirmek için koşuşmuş olmalılar. Onların tebessümleri, yaşamlarından daha uzun süre devam edecek. Ben de pekâlâ bu fotoğrafhanelerden birine girebilir, “Ben de mesudum, benim de resmimi çekebilirsiniz!” diyebilirim. Fotoğrafçı da itiraz edemez. Siz yalnızsınız, fotoğrafı ne yapacaksınız, diyemez. Diyecek olursa ona “Elbette günün birinde benim de bir yakınım olabilir; sizin çekeceğiniz bu en güzel fotoğraf onun çantasının gizli bir köşesinde, güzel kokular içinde yatabilir.” derim.

Bu sözleri söyleyen kişi ile ilgili,

I. Kendisini yalnız hissetmektedir.

II. Fotoğraflardaki insanların mutluluğuna imrenmektedir.

III. Geçmişine özlem duymaktadır.

yargılarından hangileri çıkarılabilir?

Soru 8


Aşağıdaki yargılardan hangisi bu metindeki altı çizili cümle ile anlatılmak isteneni destekler?

Soru 9


Bir sorunu eleştiren yazılar görüyorum. Bu tür yazıları okuduğumda baktığım ilk şey, yazarın çözüme yönelik önerisi oluyor. Eğer yazarın önerisi yoksa o yazı benim için yok hükmündedir. Çünkü sorunu herkes görebilir ama çözümü herkes üretemez, marifet çözümdedir.

Bu sözleri söyleyen birinin aşağıdaki metinlerden hangisini beğenmesi beklenir?

Soru 10


Fiil kök veya gövdelerine -an /-en, -ası /-esi, -maz /-mez gibi belirli eklerin getirilmesiyle sıfat-fiil oluşturulur. Sıfat-fiiller tıpkı sıfatlar gibi isimleri niteleme görevi üstlenir. Bu açıklamaya göre, Büyük bir bahçe... Ortasında köşk biçiminde yapılmış (I) bir ev... Sağ köşesinde her zaman oturduğumuz (II) beyaz perdeli oda... Sabahları annem beni bir bebek gibi pencerenin kenarına oturtur, dersimi tekrarlatır, sütümü içirirdi. Bu pencereden görünen (III) avlunun öbür yanındaki büyük toprak rengi yapının camsız, kapaksız (IV) tek bir penceresi vardı.

metninde numaralanmış sözcüklerden hangisi sıfat-fiil değildir?

Paylaş

Etiketler: