5E Öğretim Modeli (Tekniği)

5E Öğretim Modeli (Tekniği)

5E Öğretim Modeli (Tekniği)

5E Öğretim Modeli (Tekniği) Nedir? Yapılandırmacı yaklaşım 5E modeli örneği ve 5E modeli aşamaları. 5E öğretim yapılandırmacı öğrenme yaklaşımında ve probleme dayalı öğrenme yönteminde öğretmenlerin görev ve sorumluluklarını belirleyen bir kuramdır. Yine aynı amaç ve işlevlere yönelik olarak geliştirilmiş 7E öğretim modeli de bulunmaktadır. Öğretme - öğrenme sürecinde aktif rol alan, uygun kazanım ve öğrenme etkinliklerini belirleyen ve süreci planlayan öğretmenin uygulaması gereken ilkeleri düzenler.

5E öğretim tekniği bilginin zihinde yapılanmasına ve öğrenme evrelerinin düzenlenmesine yönelik beş aşamadan oluşmaktadır. Bu beş evreyi uygulama becerisi öğretmenin yeterliğine bağlıdır.

Bunlar:

5E Modeli

5E Modeli Aşamaları

1. Giriş (Girme)

Öğretmen in öğrencilerin ilgi, dikkat ve merakını konuyu çekmesi.

Öğretmenin öğrencilerin ön bilgilerini ve kavram yanılgılarını ortaya çıkarması.

Öğrencilerin hipotez oluşturma becerilerinin geliştirilmesi.

2. Keşfetme

Öğrenciler ürettiği hipotezleri test etmek için veri toplar, değerlendirir ve çözüme ulaşır.

Öğretmen tüm bu süreçlere rehberlik eder.

3. Açıklama

Öğretmen öğrencilerin kavram, ilke ve genellemelere ulaşacağı öğretim etkinliklerini düzenler.

4. Derinleştirme

Öğretmen öğrencilerin kazanmış olduğu kavram, ilke, genelleme ve becerileri yeni aktarmasını sağlayacak öğretim etkinliklerini düzenler.

5. Değerlendirme

Öğretmen öğrencilerin kendi bilgi, beceri ve yeteneklerini değerlendireceği ortamı sağlar.

5E Öğretim Modeli Çıkmış Soru

Uygulanmakta olan ilk ve ortaöğretim programlarının temelini yapılandırmacılık kuramının oluşturduğu be­lirtilmektedir.

Yapılandırmacılık kuramına göre hareket eden bir öğretmenin, sınıfında aşağıdakilerden hangisini yapmaması beklenir? (KPSS 2009)

A) Çeşitli testler kullanarak öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeylerini belirleme

B) Öğrencilerin konuyla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını varsayma ve derse temel kavramları öğreterek başlama

C) Yeni bir konu ya da üniteye başlarken öğrencileri hedeften haberdar etme

D) Öğrencilere proje çalışmalarında ve işbirliğine dayalı etkinliklerde daha fazla rol verme

E) Öğrencilerin görüşlerini ve bakış açılarını dikkate alarak dersi planlama


Çözüm: Yapılandırmacılık bireylerin bilgiyi; deneyim, düşünce ve sosyal çevresiyle etkileşimlerine dayandırarak oluşturmasıdır. Yapılandırmacılık, bilgi ve öğrenme ile ilgili bir kuramdır. Bu nedenle öğretmeyi değil, öğrenciyi ve öğrenmeyi merkeze alır. Öğrenme süreci aktif katılım, işbirliği, bireyin öznelliği, çoğulcu bakış açıları, düşünme ve üreticilik ile bunların yansıtılmasıyla ilişkilidir. Öğrenen yalnızca okuyarak ve dinleyerek değil, tartışma, hipotez kurma, inceleme-soruşturma, projeler yapma, fikirleri savunma ve paylaşma gibi etkinlikleriyle bilgiyi oluşturur. Bilginin algılanmasını değil oluşturulmasını öngörür. Bilginin doğruluğu kişiye, kültüre, duruma göre değişebileceği için, bilginin doğruluğundan çok üretilmesi ve kullanılması önemlidir.Bilginin öğrenci tarafından yapılandırılmasını (oluşturulmasını) ifade eder. Öğrenci bilgiyi aktif olarak özümler ve davranışa dönüştürür. Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımında dikkate alınması gereken temel ilkelerden biri; yeni öğrenilecek bilgilerin önceki (mevcut) öğrenilenlere bağlı olmasıdır. Yeni bilgiler, mevcut bilgilere dayalı olarak öğrenilir. Bu nedenle öğretmen, bu öğrenme yaklaşımında öğrencilerinin ön bilgi sahibi olmadıklarını düşünmesi yanlış olacaktır.

CEVAP: B

5E Modeli ile ilgili online soruları çözmek için tıklayınız.


Yorum Yaz