8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3

8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3 çöz. LGS Türkçe Testleri ve Denemeleri kategorisi 8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3 çöz.



8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3 çöz. LGS Türkçe Testleri ve Denemeleri kategorisi 8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3 çöz. 8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3 online çöz

8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3 Çöz

8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3 çöz. LGS Türkçe Testleri ve Denemeleri kategorisi 8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3 çöz. 8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3 çöz

Online 8. Sınıf 1. Dönem Türkçe Konuları Test 3 Soruları çöz

Soru 1


1. hak ettiği

2. insanların düşünce dünyasını

3. beslemektedir

4. ilgiyi görmese de

5. yüzyıllardır

6. kitaplar

Numaralanmış sözcük ve söz öbeklerinden kurallı ve anlamlı bir cümle oluşturulduğunda sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

Soru 2


Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerlere kültür denir. Bir topluma özgü düşünce ve sanat eserlerinin bütünüdür kültür. Kültür bireylerin kazandığı bilgidir bir başka deyişle.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?

Soru 3


Şiirler, toprağın altındaki antik kentler gibidir. Bu kentleri ortaya çıkarmak için toprağı milim milim kazımak gerekir. Ortaya çıkanlar önce bir şeye benzemez ama kazdıkça, bir bütün oluşturdukça her şey anlam kazanmaya başlar. Şair de sözcüklerin üzerini kat kat toprakla örtmüştür, anlatmak istediklerini sembollerle anlatmıştır. Bu yüzden şiirdeki sözcüklerin üzerini kazımak gerekir.

Bu metinde aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?

Soru 4


4 ve 5. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

27 yıl sürdürdüğü doğa koruma çalışmalarıyla, alternatif Nobel olarak bilinen Doğru Yaşam Onur Ödülü’nün sahibi olan ve Birleşmiş Milletler tarafından “Orman Kahramanı” seçilen Toprak Dede Hayrettin Karaca, Türkiye’nin ilk özel arboretumunun(çok çeşitli ağaç ve ağaççıkların bulunduğu, bu amaçla özel olarak hazırlanmış botanik bahçesi) da kurucusuydu. O, ömrünü erozyonla mücadeleye ve verimli üst toprağın korunmasına adadı. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için ağaçlandırma ve doğa eğitimlerinin önemine dikkat çekti. Kurduğu vakıf aracılığı ile Türkiye’nin dört bir yanında milyonlarca fidan toprakla buluşturuldu ve 3,5 milyondan fazla çocuk doğa eğitimi aldı. Yıllarca üzerinden çıkarmadığı ve onunla simgeleşen kırmızı süveterini “Param var ama harcamaya hakkım yok. Aldığımız her şeyin doğaya bir bedeli var.” diyerek açıklayan Karaca, sürdürülebilir bir yaşamın “tüketerek değil paylaşarak” mümkün olduğuna inanıyordu.

Bu metinden hareketle Hayrettin Karaca ile ilgili,

I. Gayretli

II. Doğasever

III. Başarılı

niteliklerinden hangilerine ulaşılabilir?

Soru 5


Bu metinde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

Soru 6


Her dilde olduğu gibi bizim dilimizde de geçmişle günümüz arasında önemli değişmelerin yaşanması tabiidir ama dilin değişmesi, geçmişteki nitelikli eserleri rafa kaldırmayı gerektirmez. Bugün ortaya konan fikir, edebiyat, sanat ürünlerinin geçmişte yazılan eserlerden beslenmemesi, asırların birikimi olan tecrübe ve ustalıklardan faydalanmaması talihsizlik demektir. Nitelikli eserlerden faydalanmak belli bir yüksekliğe ulaştırılmış bir yapıyı kaldığı yerden devam ettirmek gibidir. Tersi de her şeye sıfırdan başlama komikliğinden başka bir şey değildir.

Aşağıdaki yargılardan hangisi bu metnin iletisini destekler?

Soru 7


Bir yaz günü idi. Galiba temmuz. Teyzemin Kanlıca’ da oturan kızı, küçük oğlu Ali ile beraber bize misafir gelmişti. Büyükler, ninemin odasına çekildiler. İki üç yaş kadar küçüğüm olan Ali ile ben de soluğu doğru sokakta aldık. Vapur iskelesi bitişik, deniz önümde, bana karışacak kimseler uzak. Bahçe her yaramazlığa müsait, havuzun içi kırmızı balık dolu. O güzel günü unutmak ne mümkün!

Bu parça aşağıdaki metin türlerinden hangisine örnektir?

Soru 8


Küçük kız elinde iki elma tutuyormuş. Annesi yanına gelmiş, Yumuşak bir ses tonuyla “Hayatım, elmalardan bir tanesini bana verir misin?” diye sormuş. Küçük kız bir an annesine bakmış, ardından elmalardan birini hızlıca ısırıvermiş, hemen ardından diğerini de… Annesi her ne kadar gülümsemeye çalışsa da yaşadığı hayal kırıklığı, yüzünden okunuyormuş. Bu bencilliği kızına yakıştıramayan annesi tam konuşmasını yapmaya hazırlanırken küçük kız ısırdığı iki elmadan birini annesine uzatmış ve “Al anneciğim, bu elma daha tatlı, sen bunu ye.” demiş.

Bu anlatıda aşağıdakilerden hangisi eleştirilmektedir?

Soru 9


Kişileştirme sanatı, insan dışındaki varlıklara insan özelliklerinin aktarılmasıyla yapılır.

Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir kullanım vardır?

Soru 10


Yer, şart, durum fark etmez; nerede olursa olsun, konu ne olursa olsun fark etmez. Onun dizeleri hemen ben buradayım der. Her yerde tanırım onları. O, şiirlerini bir başkası gibi değil, bizatihi kendi gibi yazar. Kendi dili her zaman ben buradayım der. Sözcükler onun eserlerinde dile gelir ve söylemek istediklerini döker tek tek kâğıda. İşte böyle ortaya çıkar onun gerçek bir şair olduğu.

Bu metinde, sözü edilen şairin hangi özelliği vurgulanmıştır?

Paylaş

Etiketler: