Aktif Öğrenme Nedir?

Aktif Öğrenme Nedir?

Aktif Öğrenme Nedir?

Aktif öğrenme öğrencilerin öğrenme sürecine etkin olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu katılımı sağlayabilmek için öğrenenlere okuma, yazma, konuşma, tartışma, geçmiş yaşantılarla bağ kurma, edindiği bilgileri günlük yaşamda uygulama ve problem çözme işlemlerini kendi kendine yapma olanağının verilmesi gerekir. Aktif öğrenmenin kullanıldığı bir sınıfta beş nitelik göze çarpmaktadır. Bunlar güven, enerji, öz denetim, gruba ait olma ve duyarlı olmadır. Bunun yanı sıra öğrencilerin bu süreçte yanlış öğrenmelerinin üzerine giderek çalışmalar yürütecekleri, farklı bilgi kaynaklarından yararlanarak ham veriler elde edecekleri ve öğrenci farklılıklarının dikkate alınacağı söylenebilir.

Aktif öğrenme; beyin fırtınası, eğitsel oyun ve rol oynama gibi öğrenci katılımını önemseyen etkinliklerle geleneksel ders anlayışını ileri bir noktaya götürmeyi amaçlayan öğrenme yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda; öğrencilere öğrenmelerini doğrudan etkileyecek seçimler yapabilme olanağı tanınır, iyi organize edilmiş, uygun ve ulaşılabilir kaynaklar önerilir, planlama için çalışma çerçevesi sağlayan genel bir günlük program oluşturulur, öğrenciler kendi etkinlikleri üzerine düşünmeleri, yetişkinler ve arkadaşları ile bunları tartışmaları için cesaretlendirilir. Öğretmenler de dikkatli gözlem yaparak ve yerinde destek sağlayarak öğrenmeleri kolaylaştırırlar. Aktif öğrenme ilkelerine dayalı bir sınıf ortamında katılımı arttırma, canlı ve eğlenceli bir öğrenme, daha derin ve unutulmayan bilgi, bilgiyi kullanma, uygulamaya dönüştürme için cesaretlendirme, iş birlikli çalışma gibi özellikler yer alır. Aktif öğretimde öğrenciler kendi kararlarını alabilirler, kendi çalışmalarını yönetebilirler. Öğrenciler: araştırma, merak etme, güdüleme, çaba gösterme, dikkatini açık tutma gibi özellikleriyle dikkat çekerler. Bu yaklaşımda öğrencilerin katılımcı yani enerjik olmalarının yanı sıra gruba ait olma, öze denetim, duyarlılık, güven ve karar verme özelliklerinin geliştiği de söylenebilir.

Aktif öğrenme; öğrencilerde güven duygusunu geliştiren, derslerde katılımcı ve enerjik olmalarına yardımcı olan, öz denetime sahip öğrenciler yetiştirmeyi amaçlayan, iş birlikli ortamlarda çalışmayı kolaylaştıran bir öğretim modelidir. Aktif öğrenme ortamlarında öğrencilerin sürece etkin katılımı artar, canlı ve eğlenceli bir öğrenme ortamı oluşturulur. Bilginin anlamlandırılması, sorgulanması, uygulanması ve tartışılması önemlidir. Aktif öğrenmede tüm süreçler öğrenci merkezli olarak yürütülür.

Aktif öğrenmede; öğrencilerin süreçte eksikliklerini fark edip giderme konusunda işlemler yapmaları onların öz denetim becerilerinin gelişimine katkı sağlar.


Yorum Yaz