Bütünleyici İlkeler Nelerdir?

Bütünleyici İlkeler Nelerdir?

Bütünleyici İlkeler Nelerdir?

Tarih sınavlarında karşımıza sürekli soru gelen bütünleyici ilkeler nelerdir? Bütünleyici ilkeler, insan ve insanlık sevgisi, milli egemenlik, milli bağımsızlık, yurtta barış, dünyada barış, milli birlik ve beraberlik, ülke bütünlüğü, akılcılık ve bilimsellik ve çağdaşlık ve batılılaşma'dır.

Bütünleyici İlkeler

Milli Egemenlik: Milli egemenlik, milletin kendi kendini idare etmesi ve kendisini yönetecek kişileri seçmesidir. Demokratik rejimin bir sonucu olarak egemenliğin kaynağı millettir. Milli egemenlik, cumhuriyetçiliğin bütünleyicisidir.

Milli Bağımsızlık: Milli egemenlik, içeride millet hakimiyetini ifade ederken, milli bağımsızlık da dünya ulusları arasında hür bir şekilde yaşamayı gerektirir. Bağımsızlık, "başka bir devlete veya milletlerarası bir müesseseye bağlı bulunmamak" demektir. Atatürk, Türk milletinin bağımsızlığına büyük değer vermiştir. "Ya istiklal, ya ölüm!" sözü bunun en güzel örneğidir.

Milli Birlik ve Beraberlik, Ülke Bütünlüğü: Milli birlik ve beraberlik, milletçe birliği, bir arada yaşamayı ifade eder. Böylece milletin sevgi ve saygı ile birbirine bağlanmasını, ortak ideallere yönelik olarak varlığını devam ettirmesini sağlar. Milli birlik ve beraberlik aynı zamanda ülke bütünlüğünün korunmasını gerektirir. Bu ilke milliyetçilik ilkesinin bütünleyicisidir.

Yurtta Barış, Dünyada Barış: "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesi bir taraftan yurt içinde huzur ve güven içinde yaşamayı amaçlarken, diğer taraftan da milletlerarası barış ve güvenliği hedeflemiştir. Milletler Cemiyeti'ne giriş bu ilke doğrultusunda yapılmıştır.

Akılcılık ve Bilimsellik: Türk inkılabının temel özelliği akla ve bilime dayanmasıdır. "Akılcılık" gerçeği arayıp bulmaya yarayan yoldur.

"Bilimsellik" ise, devlet ve toplum hayatında bilime yer verme, bilimi değerlendirmedir. Akılcılık ve bilimsellik sürekli gelişme ve ilerlemeyi sağladığından daha çok inkılapçılık ilkesini bütünler.

Akılcılık ve bilimsellik, Atatürk'ün faaliyetlerinde etkili olmuştur. inkılap hareketleri de bu çerçeve içinde gerçekleşmiştir. Böylece hukuk, eğitim, toplumsal ve ekonomik hayatın düzenlenmesinde akıl ve bilim asıl rehber olarak kabul edilmiştir.

Çağdaşlık ve Batılılaşma: Ülkemizde gerçekleşen inkılapların, bir kısmı çağdaşlaşma ve Batılılaşmadan doğan inkılaplardır. Yeni hukuk sisteminin kabulü, şapka inkılabı ve harf inkılabının yapılması, Miladi Takvimin kabul edilmesi ve hafta tatilinin pazar gününe alınması, batı kıyafetinin benimsenmesi, Soyadı Kanunu'nun çıkarılması Batılılaşma ve çağdaşlaşmaya yönelik olarak yapılmıştır.

İnsan ve insanlık Sevgisi: Türk inkılabının bir özelliği de insana ve insanlık sevgisine değer vermesidir. Toplumun temelini oluşturan insan, gerçek değerlerin sahibidir. Türk inkılabı da dayandığı temel ilkelerle hümanist bir karaktere sahiptir.


Yorum Yaz