DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II

DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II çöz. DGS Türkçe Testleri kategorisi DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II çöz.



DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II çöz. DGS Türkçe Testleri kategorisi DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II çöz. DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II online çöz

DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II Çöz

DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II çöz. DGS Türkçe Testleri kategorisi DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II çöz. DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II çöz

Online DGS Türkçe Sözcükte Anlam Testi II Soruları çöz

Soru 1


Onu diğer yazarlardan ayıran en önemli özellik, kitaplarındaki bitmez tükenmez neşedir. O, Prag’ın büyüleyici yanını somutlaştırırken mizahla duygusallığı bir araya getirir. Ne var ki yeterince tanınmamıştır. Edebiyat dünyasının vefasız yüzüyle en çok karşılaşan yazarlardan biri odur belki de.

Bu parçada geçen “edebiyat dünyasının vefasız yüzüyle karşılaşma” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2


Ozan, kendinden başka ozanlara, başka ozanlardan kendine gide gele pişer ve olgunlaşır. Bu nedenle ozanın başkalarından ayrılan yönlerini ortaya koyması, kendine varması kolay olmaz. Uzun ve yorucu bir yolculuktur bu.

Bu parçada geçen “kendine varmak" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3


Ben, tek anlamı olmayan, kendini hemen ele vermeyen, sorular sorduran, bir süre sonra tekrar okuma isteği uyandıran, zor metinleri seviyorum.

Bu cümlede geçen “sorular sordurmak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4


Edebiyatçının yaşamı, değişik biçim ve ölçülerde yapıtlarına yansır. Anı ve öz yaşam öykülerinde yazarın yaşamının daha yoğun yansıtıldığını görürüz. Kurmacanın ağır bastığı yapıtlardaysa bunun bir sis perdesiyle örtüldüğüne tanık oluruz.

Bu parçada geçen “sis perdesiyle örtülmek” sözüyle anlatılmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5


Elbette her yazar okunmak ister. Ama eğer okur için yazmak gibi bir kaygısı varsa, okurunu çoğaltmak, onun hoşuna gitmek ya da ünlenmek için yazıyorsa, gerçek edebiyat okuru onu dışlayacaktır. ister bin, isterse yüz bin okuru olsun, edebiyat, vize vermek için okurun niceliğine bakmaz, yetkinliğine bakar.

Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6


Dilinin duruluğu, anlatımının akıcılığı, hele kahramanın sevdiği insanlara tutkuyla bağlanmasının başarıyla verilişi, bunca yıl yapıtın diriliğini korumasını, yaşlanmamasını sağlamıştır.

Bu cümlede geçen “yapıtın bunca yıl diriliğini koruması, yaşlanmaması” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7


Şairliğimin yararını bu romanımda gördüğümü söylemeliyim. Çünkü şiir yazmak insana sözü tutumlu kullanmayı öğretiyor, bu da metni dolgu malzemesine boğmaktan kurtarıyor.

Bu parçada geçen “metni dolgu malzemesine boğmaktan kurtarmak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8


Önemli olan, bu yazar hakkında bilgi edinmek ve onu kimi özellikleriyle tanımak değil, yazdıklarının ışığında tanımaktır.

Bu cümlede geçen “yazarı yazdıklarının ışığında tanımak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9


Günümüz okuru, eline aldığı eseri, etrafına toplanan kimselere sesli olarak okumuyor artık. Ya odasına çekilerek ya da koltuğuna kurularak okumayı tercih ediyor. Bu durum, kültürel şartların değişmesine ve teknolojik gelişmelere bağlanabilir. “Biz”in yerini “ben"in alması da bu değişmeyi hazırlayan koşullar arasında sayılabilir.

Bu parçada geçen “biz’in yerini ‘ben’in alması” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10


Eğitimden yoksun, sanatla tanışmamış, kendini geliştirme olanağı bulamamış genç nüfusla övünmek kadar yanlış bir şey olamaz.

Bu cümlede geçen “bulamamak” sözcüğüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Paylaş

Etiketler: