2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI

2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI çöz. KPSS Gelişim Psikolojisi Testleri ve Denemeleri kategorisi 2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI çöz.



2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI çöz. KPSS Gelişim Psikolojisi Testleri ve Denemeleri kategorisi 2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI çöz. 2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI online çöz

2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI Çöz

2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI çöz. KPSS Gelişim Psikolojisi Testleri ve Denemeleri kategorisi 2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI çöz. 2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI çöz

Online 2024 KPSS Gelişim Psikolojisi Deneme Sınavı VI Soruları çöz

Soru 1


Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde kızlar 8-10 yaşları arasında ergenlik dönemine girerken, bu durum kutuplarda yaşayan Eskimolarda 20’li yaşlara kadar uzayabilmektedir.

Ergenliğe giriş yaşlarında gözlenen bu farklılığa temel oluşturan etken aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Soru 2


Çocukluk, ergenlik ve yetişkinliğin kendine özgü ödevleri vardır. 0-6 yaş arasında yürüme, yemek yeme ve konuşma, dışkısını tutma ve bırakma, kontrol etme, cinsiyetini öğrenme kavramları öğrenme kazanılması gereken görevlerdir. Bu yaşta çocuğu olan anne, çocuğunu kucağından yere bırakmadığı takdirde çocuğun yürüme becerisi gelişmeyecektir. Evde konuşmayan ebeveyn çocuğunun konuşmasını daha sonraki yıllara ertelemiş olacaktır. Bu gecikmeler daha sonraki gelişim görevlerinin de ertelenmesine neden olacaktır.

Çocukta gözlenmesi beklenen davranışların ebeveyn davranışları nedeniyle daha sonraki yıllara ertelenmesi aşağıda verilen gelişim kavramlarından hangisi ile en iyi açıklanır?

Soru 3


Bebekler öncelikle otururlar, sonra yürürler. Konuşmadan önce farklı sesler çıkarırlar. Dünyaya başkalarının gözünden bakabilmeye başlamadan önce herşeyi kendi bakış açılarıyla görürler. Soyut fikirler üzerinde mantıklı düşünmeye ancak somut nesneler ve gözlenebilir olaylar üzerinde düşünmeyi öğrendikten sonra başlarlar.

Bu durumu en iyi açıklayan gelişim ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4


Yapılan bir araştırmada, 2-3 yaşlarındaki çocuklara düğme iliklemesini, merdiven tırmanmalarını ve makas kullanmalarını öğretmek için 12 haftalık bir eğitim programı uygulanırken, bu çocuklarla her bakımdan eşleşen diğer gruba ise hiçbir eğitim uygulanmamıştır. 12 haftalık eğitimin sonunda hiçbir eğitim uygulamamış olan gruba sadece bir haftalık eğitim uygulanmış ve sonuçta araştırmanın başında belirlenen motor beceriler bakımından her iki grubun da aynı seviyede başarılı olduğu görülmüştür.

Bu durum aşağıdakilerden hangisiyle en iyi ifade edilebilir?

Soru 5


Bebekler altı aylık olduklarında, nesneleri gözleri ile izlemeyi başarırlar. Bir duyusal motor davranış olarak gözle izlemenin gerçekleşmesi, zihin gelişimi için çok önemlidir (l). Bu gelişim, duyusal motor dönemdeki önemli kavramlardan biri olan kişi sürekliliği kavramının gelişimine zemin hazırlar (ll). Bebekler zihinsel anlamda geliştikçe, kendileri için özel olan kişilerin gözlerinin önünde kaybolduğunda bile varlığını sürdürmekte olduğunu anlayabilirler (lll). Bu kavramın gelişebilmesi için bebeğin deneyimlerini sınıflandıracak beceriye ulaşması gerekir (IV). Bu kavramın gelişimi insanoğlunun bir sonraki dönemde belirgin bir biçimde görülebilen bir yapıyı oluşturmasına ortam hazırlar (V).

Piaget’nin duyusal-motor döneminde gözlenen “kişi sürekliliğine" ait yukarıdaki bilgilerden hangisinde kavramın gelişimine uygun olmayan bir bilgi verilmiştir?

Soru 6


Bilgisayar oyunlarıyla aşırı derecede ilgilenen Ali'nin, babasının ölümü nedeniyle üzüntülerini ileten ve olayın nasıl olduğunu merak eden sınıf öğretmenine "Babamın sadece bir canı varmış." demesi aşağıdakilerden hangisi ile daha iyi açıklanabilir?

Soru 7


Araştırmalar, üç aylık bebeklerin annesinin yüzüne yabancılardan daha uzun süre baktığını, dört aylık bebeklerin farklı ifadeler gösteren yüzler arasında ayrım yapabildiğini söyler. Bunun yanında dört aylık iken mavi, yeşil, sarı ve kırmızı renkler arasında ayrım yapabildiklerini ve altı aylık bebeklerin derinliği algılayabildiğim göstermektedir.

Bebeklerde gözlenen bu durum aşağıdaki gelişim alanlarından hangisiyle daha çok ilişkilendirilebilir?

Soru 8


Akşama kadar dışarıda oyun oynayan Kaya, eve gelir gelmez annesinin hazırladığı sorfaya oturur. Tabağına konan büyük et parçasına rağmen Kaya, çok acıktığını ve annesinin eti daha fazla parçaya bölmesini ister.

Piaget’nin bilişsel gelişim kuramına göre, Kaya'nın bu düşüncesi aşağıdaki bilişsel becerilerden hangisinin gelişmediğini gösterir?

Soru 9


Ünlü bir karikatürist, hayatındaki dönüm noktasını anlattığı bir söyleşide şunları söyler: “Ben küçükken çok kekemeydim ve bu durum bütün hayatımı etkiliyordu. Kekeme olduğum için çoğu zaman konuşma sıkıntısı çekiyordum. Kendimi bir şekilde ifade etmem gerekiyordu. Bir süre sonra kendimi çizerek ifade etmeye başladım. Mimar olmak için çıktığım yolda, bir süre sonra karar vermek gerekti. “Mimar olarak mı yoksa çizerlik becerimi geliştirip karikatürist olarak mı devam etmeliyim” diye düşündüm. 30 yaşında mimarlık bilen bir karikatürist oldum.”

Bu ifadelere göre, karikatüristin aşağıdaki kimlik statülerinden hangisini geliştirdiği söylenebilir?

Soru 10


Görevi başındaki doktora bıçakla saldıran bir hasta yakınının davasının görüldüğü mahkemede, hakkında adam öldürmeye teşebbüs suçundan 20 yıla kadar hapis cezası istenen sanığa 2 yıl 6 ay hapis cezası verilir. Verilen ceza temyize (kararı bir daha gözden geçirme) açık olduğu halde, saldırıya uğrayan doktor: "Sanık 60 yaşında ve bu yüzden temyiz hakkımı kullanmayacağım.” der.

Bu olayda, doktorun kararı temyiz hakkı olduğu halde bunu yapmayacağını söylemesi, Kohlberg’in ahlaki gelişim kuramındaki düzey ve aşamalarından hangisine yönelik davrandığını göstermektedir?

Soru 11


Cenk arkadaşlarıyla ilişkilerinde ahlaki yargıda bulunurken eğer arkadaşlarının yaptıkları kendi çıkarına uygunsa, bu davranışın doğru olduğunu eğer çıkarına uygun değilse davranışın yanlış olduğunu düşünmektedir.

Kohlberg'in ahlak gelişim kuramına göre Cenk'in gösterdiği ahlaki eğilim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12


Freud'un yapısalcı kişilik kuramı doğrultusunda aşağıdakilerden hangisi süperegonun özelliklerinden değildir?

Paylaş

Etiketler: