LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13

LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13 çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13 çöz.



LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13 çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13 çöz. LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13 online çöz

LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13 Çöz

LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13 çöz. LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Test ve Denemeleri kategorisi LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13 çöz. LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13 çöz

Online LGS T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Deneme Sınavı 13 Soruları çöz

Soru 1


1789’da Fransız İhtilali sonucunda ortaya çıkan milliyetçilik fikri, içerisinde farklı ulusları barındıran imparatorluklarda birtakım sıkıntıların baş göstermesine neden olmuştur. Bazı Avrupalı devletlerin kışkırtmasıyla Osmanlı Devleti içerisinde bulunan Sırp, Rum, Bulgar gibi uluslar Osmanlıya karşı ayaklanmışlar ve bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Buna karşılık milliyetçilik fikri, Türk ulusunu da etkilemiş ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında önemli bir rol oynamıştır.

Yukarıdaki bilgiler dikkate alındığında;

I. Osmanlı Devleti’nin çok uluslu bir yapıya sahip olduğu,

II. Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti’ne karşı dostça tavırlar sergilediği,

III. Milliyetçilik fikrinin Millî Mücadele’nin başarıya ulaşmasında etkili olduğu,

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

Soru 2


Mustafa Kemal Paşa Havza’ya ulaştıktan sonra halkla toplantı yapmış, toplantı sonunda Havza Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin açılmasını sağlamıştır. Mustafa Kemal Paşa, Havza’dan kolordu komutanlarına gizli bir telgraf göndermiştir. Bu telgrafta, Anadolu’da yaşanan işgallerin mitingler yapılarak ve İtilaf Devletleri ile Osmanlı Hükûmetine telgraflar çekilerek protesto edilmesini istemiştir. Bu telgraftan sonra yurdun birçok yerinde mitingler düzenlenmiştir.

Bu metinden Mustafa Kemal’in aşağıdaki kişilik özelliklerinden hangisine ulaşılamaz?

Soru 3


Wilson İlkeleri’ne göre Osmanlı Devleti’nin Türklerin çoğunlukta olduğu bölgelerine kesin egemenlik hakkı tanınacak, Türk olmayan milletlere de kendi kendini yönetme hakkı verilecekti. Ancak İngilizlerden destek alan Yunan askerleri 15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkarma yaptılar ve İzmir’i işgal ettiler. İşgalden sonra Yunanistan’dan İzmir’e gemilerle Rum göçmenleri taşıdılar.

Buna göre Yunanlıların İzmir’e Rum göçmenleri taşıma amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4


“Memleketimizi gerçek hedefe ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri milletin geleceğini yoğuran irfan ordusu.”

Mustafa Kemal’in, bu sözüyle;

I. Askerî güç,

II. Eğitim,

III. Siyaset

unsurlarından hangilerine önem verdiği söylenebilir?

Soru 5


Sakarya Savaşı, sadece cephede değil cephe gerisinde de bütün şiddetiyle devam ediyordu. Ankara’da bütün imkânlar seferber edilmiş, herkes vatan için yollara düşmüştü. Kadınından erkeğine, yaşlısından gencine herkes bu savaşın içindeydi.

Bu metinden hareketle Sakarya Savaşı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Paylaş

Etiketler: