Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2

Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2 çöz. Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Testleri kategorisi Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2 çöz.



Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2 çöz. Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Testleri kategorisi Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2 çöz. Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2 online çöz

Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2 Çöz

Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2 çöz. Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Testleri kategorisi Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2 çöz. Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2 çöz

Online Eğitimde Araştırma ve Ar-ge Çalışmaları Test 2 Soruları çöz

Soru 1


Girişimcilik ifadesine ilk kez, ekonomist Richard Cantillon’da (1755) rastlıyoruz. Girişimci, toplumun istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için kaynakları bir araya getiren, bu ihtiyaçları yerine getirirken risk alan, yeni bir ürün veya hizmet üreten kişidir. TDK’ye göre girişim, bir işi yapmak için harekete geçmeyi; girişimci, ticaret ve endüstri gibi alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimseyi; girişimcilik ise girişimci olma durumunu ifade eder.

Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

Soru 2


“Alanyazında farklı girişimcilik tanımları yapılmıştır. Örgütsel verimsizliğin azaltılması, kıt kaynakların koordinasyonu, kontrol edilen kaynakların ötesinde fırsat arayışı, risk alma, yenilikleri yakalama, dinamik bir vizyon değişimi gibi başlıklar dikkat çeken hususlar olarak göze çarpmaktadır. Girişimcilik ekollerine bakıldığında kişisel nitelikler olarak büyük insan olma; psikolojik özellikler, fırsatları tanımlama; klasik, davranış ve yönetim bağlamında yönetim ve liderlik; yeniden değerlendirme bağlamında iç girişimcilik olarak sınıflandırmak mümkündür.”

Yukarıdaki paragrafa göre girişimci için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 3


Günümüzde okulların içinde bulunduğu sorunlar ve eğitime yönelik değişen beklentiler, öğrencileri ve toplumu için kaliteli hizmet sunacak, yeniliklere öncülük etmeye istekli ve yetenekli öğretmenlere olan ihtiyacı artırmıştır. Okullarda değer yaratacak değişimlerin aracıları olarak görülen öğretmenlerin girişimci yetkinlik ve davranışlar kazanması ve bu kazanımlarını eğitim ortamlarında kullanmasının bu ihtiyacı karşılayacağı düşünülmektedir. Öğretmenlerin girişimci davranışları; fırsatları tanıma (risk alma), inisiyatif alma ve risk yönetimi, inovasyon, bir projeyi plânlama ve yönetme yeteneği ve dış kaynak arayışı olarak sıralanabilir.

Yukarıdaki paragrafta, öğretmenlerin özellikle hangi niteliği taşımaları gerektiğinden bahsedilmektedir?

Soru 4


Öğretmen girişimciliğiyle ilgili bir seminerde Cumhuriyet MTAL Müdürü şöyle konuşmaktadır: “Öğretmen girişimciliğine ilişkin alanyazında yer bulan bazı yetkinlik, davranış ve özellikler ise sosyal motivasyon…

Müdür Bey, konuşmasını aşağıdaki ifadelerden hangisiyle devam ettiremez?

Soru 5


İnovasyon olarak sıklıkla kullanılan yenilikçilik köken olarak Latince innovatus, novare ve İngilizce innovation kelimelerinden gelir ve toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanmasıdır. Yenileme, yenileşme, yenileşim ve ticat gibi terimlerle kullananlar vardır. İlk üçü yeni olma durumunu; ticat, ticari icat ve inovasyon ise yeni olarak tanımlanan şeylerin toplumsal ve ekonomik olarak değer yaratması ile ilgilidir. Yeniliğin ekonomik veya sosyal yönünün olması beklenir.

Yukarıdaki metinden aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?

Soru 6


Her icat yenilik içermeyebilir, her yenilik inovasyon içermeyebilir; ancak her inovasyon yenilik içerir. Yenilik; bir birey, grup ya da toplum tarafından yeni olarak algılanan bir fikir, uygulama ya da nesnedir. İlgili birim tarafından yeni olarak algılanan fikirlerin, süreçlerin, ürünlerin ve hizmetlerin üretilmesi ve/veya kabulüdür. Yenilik; bir fikri, satılabilir yeni ya da geliştirilmiş bir ürün veya mal ve hizmete dönüştürmektir; bir fikrin buluş aşamasından başlar uygulama aşamasını sonuçlandırması beklenir. Yenilik için tamamen yeni olma durumu zorunluluk değildir. Ürün, hizmet veya sürecin kendisi de yeni olabilir veya önemli ölçüde değiştirilebilir; yeni bir pazarlama yönteminin ya da iş uygulamalarında, iş yeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanması da olabilir. OECD’ye göre bir ülkede refahın ve istihdamın artması, o ülkenin inovasyon yapma ve benimseme kapasitesine bağlıdır.

Yukarıdaki paragraftan aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?

Soru 7


Okulda inovasyon anlayışını yerleştirmeye çalışan Cumhuriyet MTAL Müdürü sene başı öğretmenler toplantısında şunları söylemiştir: “Yenilik ile ilgili önemli bakış açıları şunlardır: Bir süreç olabilir, kısa süre içinde algılanır, tek başına buluş veya Ar-Ge değildir, ...

Müdür Bey, konuşmasını aşağıdaki ifadelerden hangisiyle devam ettiremez?

Soru 8


Okuluna yenilikler getirmek isteyen Mustafa Hoca, okul müdürü ile yenilik üzerine konuşmakta ve istişare etmektedir.

Konuşma esnasında Müdür Bey’in aşağıdakilerden hangisini söylemesi beklenemez?

Soru 9


Aşağıdaki hangi anlayış veya uygulamanın var olduğu bir okulda yenilikçilikten bahsedilemez?

Soru 10


Proje yönetimi; paydaşların beklentilerine ulaşmak veya daha fazlasını sağlayabilmek için yürütülen faaliyetlere bilgi, beceri, araç ve tekniklerin uygulanmasıdır.

 Buna göre aşağıdakilerden hangisi proje yönetiminin faydalarından sayılmaz?

Paylaş

Etiketler: