KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV

KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV çöz. KPSS Öğrenme Psikolojisi Testleri ve Denemeleri kategorisi KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV çöz.



KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV çöz. KPSS Öğrenme Psikolojisi Testleri ve Denemeleri kategorisi KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV çöz. KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV online çöz

KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV Çöz

KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV çöz. KPSS Öğrenme Psikolojisi Testleri ve Denemeleri kategorisi KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV çöz. KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV çöz

Online KPSS Öğrenme Psikolojisi Test Soruları IV Soruları çöz

Soru 1


Çocuğunun isteklerine dayanamayıp her isteğini yapmaya çalışan bir anne bunun evde problem olmaya başladığını fark eder. Çocuk istediği yapılmadığında huzursuzluk çıkarmaya, eşyalarını, oyuncaklarını sağa sola fırlatmaya başlamıştır. Bunun üzerine anne çocuğuna, “eşyaları fırlatmasını sürdürürse onunla ilgilenmeyeceğini” söyler ve bunu da uygular. Çocuk başlangıçta ağlama davranışı ile tepkilerini şiddetlendirse de bir süre sonra bu uygulamaya beklenen tepkileri verir ve eşyaları fırlatma davranışlarında azalma meydana gelir. Anne bu değişimi fark edince artık eskisi gibi davranmayacağını düşünerek gevşer ve huzursuzluk çıkarmasına dayanamadığında çocuğun isteklerini yeniden yerine getirmeye başlar.

Annenin dayanamayıp isteklerini yeniden yerine getirmeye başlamasının, eşyaları fırlatma davranışı üzerindeki muhtemel etkileri hakkında aşağıda verilen değerlendirmelerin hangisi en doğrusudur?

Soru 2


Donuk zekâya sahip olan ve bu nedenle kaynaştırma eğitimine alınan bir öğrenciye yazı yazma öğretilmeye çalışılmaktadır. Öğretmeni çocuğa üzerinde “Ali Gel” yazan bir fiş vermiş bunu yazmasını istemektedir. Bu fişi tamamıyla yazdığında çocuğu çikolata ile ödüllendireceğini de söylemiştir. Üç gün bu fişe çalışan çocuk “A”, “Al” ve “Ali” yazmıştır ama fişin tamamını yazamamıştır. Öğretmeni ise bu değişimlerle ilgilenmemiş ve tamamını yazmadıkça çikolata vermeyeceğini söylemiştir.

Öğretmenin ilgisiz tutumu aşağıdaki davranış kazandırma tekniklerinin hangisine uygun olmadığı için olumsuz olarak eleştirilebilir?

Soru 3


Televizyonlarda, sinemalarda her gün farklı suç olaylarının ayrıntılı biçimde işlendiği aksiyon filmleri ve haberlerle karşılaşıyoruz. Kimi bir bankanın nasıl soyulabileceğini kimi bir kaçakçılığın hatta kimi de bir cinayetin nasıl olabileceğini akla hayale gelmedik biçimde açık olarak anlatıyor; neredeyse yol gösteriyor. Ama ne olursa olsun, gerçek hayatta yaşanan benzer olaylarda bu yayınları izlenmiş olmayı gerekçe göstererek yapılan savunmaların pratikte bir anlamlı yoktur. Yani bu film ve programları izlemiş olmak, suçu işleyenleri haklı çıkaran bir gerekçe olamaz.

Suç işleyenlerin, suç eylemlerini bu programları izlemiş olmaları ile gerekçelendiremeyeceklerini açıklamak için Bandura’nın sosyal bilişsel öğrenme kuramının hangi kavramı kullanılabilir?

Soru 4


Öğrenciler dönemin başında yavaş hareket ederken ödevi teslim etme günleri yaklaştıkça daha hızlı çalışmaktadırlar. Ancak pekiştirme yapıldıktan sonra ki zamanda gene yavaş hareket etmeye başlayacaklardır. Çünkü hızlı hareket etseler de sürenin bitimine kadar pekiştirilmeyeceklerini öğrenmişlerdir.

Bu duruma yol açan neden aşağıdakilerden hangi pekiştirme tarifesi olarak gösterilebilir?

Soru 5


Ayşe yeni başladığı işinde, personelin giriş ve çıkış saatlerinde imza attığını gözlemiştir. Bunun nedenini sorduğunda “İş denetiminin bu yolla sağlandığı, işe geç kalan veya izinsiz erken ayrılanlara çeşitli yaptırımlar uygulandığı” yanıtını almıştır. Bundan sonra kendisi de işe geliş ve gidiş saatlerine uymaya özen göstermiş ve imza atmıştır.

Ayşe’nin davranışları üzerinde etkili olan öğrenme faktörü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6


Aşağıdakilerden hangisi edimsel koşullanma kuramında ele alınan tepki genellemesi kavramına örnek oluşturabilecek bir durumdur?

Soru 7


İlkokulda Matematik dersinde başarısız olduğu için öğretmeni tarafından sürekli azarlanan Nedim, matematik dersinden hiç hoşlanmamakta hatta arkadaşlarına bu dersten nefret ettiğini söylemektedir. Diğer derslerde başarılı olduğu halde bu derste başarılı olmadığı için öğrenim hayatında Nedim'in büyük zorluk yaşayacağını düşünen babası, yakın bir arkadaşı olan matematik öğretmeni Nuri Bey'den, Nedim'e özel ders vermesini rica eder. Ancak Nedim, ilk dersten sonra babasına Nuri Bey'den hiç hoşlanmadığını ve ondan ders almak istemediğini söyler.

Nedim'in Nuri Bey'den hiç hoşlanmadığını söyleyerek ondan ders almak istememesi, davranışçı kuramcıların üzerinde durduğu aşağıdaki süreçlerden hangisiyle açıklanabilir?

Soru 8


Milli takıma seçilebilmek için kadrosunda yer aldığı hentbol takımının maçlarında var gücüyle oynayan Nuri, uzun süre çaba harcadığı halde milli takıma giremeyince ne kadar çaba harcasa da milli formayı giyemeyeceğini düşünerek bu yönde çabalamayı bırakmıştır.

Nuri'nin bu durumu aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanabilir?

Soru 9


insanlar bazen korktuğum başıma geldi derler. Ne kadar doğru bir sözdür bu aslında. Dikkat ederseniz sürekli düşündüğünüz şeylerle karşı karşıya kaldığınızı fark edersiniz. Bu durum aslında, beyni korkulan durum üzerine odaklanmaktan başka bir şey değildir. Beyninizi bir saat gibi kurar ve her saniye aynı ilk takları duyarsınız. Ta ki zil çalıp da istemediğiniz olayla karşılaşana kadar.

Buna göre bireyin korktuğu bir durumla karşılaşması aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanabilir?

Soru 10


Angora tavşanı yetiştiriciliği işine giren Baki Bey, tavşan ölümlerinin önüne geçemediği için zarar etmeye başlamıştır. Bunun üzerine başarılı işletmelerin bu işi nasıl yaptığını belli süre gözlemleyen Baki Bey, uygun çalışma yöntemlerini, araçlarını ve uygun yem çeşitlerini belirleyerek işe koyulmuş ve kara geçerek istediği başarıya ulaşabilmiştir.

Sosyal öğrenme kuramına göre Baki Bey'in bu başarısı, aşağıdakilerden hangisiyle en iyi şeklide açıklanabilir?

Soru 11


Bir okulda rehber öğretmen olarak görev yapan Muharrem Bey, çocuklara ergenlik dönemi özellikleri hakkında bilgi vermektedir. Çocuklara yenilen yiyeceklerin vücutlarındaki değişimleri tetiklediğini anlatmış, obezitenin ve ergenlik sivilcelerinin bu nedenlerle ortaya çıktığından bahsetmiştir. Öğrencilerden Nurdan bu değişimlerden özellikle sivilceleri kendisine çok büyük sorun etmiş ve daha sonra patates kızartması yerken ketçap kullanmamaya başlamıştır. B

u durumda Nurdan'ın Muharrem Öğretmen'in anlattıklarından sonra patates kızartması yerken ketçap kullanmak istemeyerek sivilcelerden kurtulmaya çalışması, aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanabilir?

Paylaş

Etiketler: