Paragrafta Yardımcı Düşünce Test

Paragrafta Yardımcı Düşünce Test çöz. KPSS Türkçe Testleri kategorisi Paragrafta Yardımcı Düşünce Test çöz.



Paragrafta Yardımcı Düşünce Test çöz. KPSS Türkçe Testleri kategorisi Paragrafta Yardımcı Düşünce Test çöz. Paragrafta Yardımcı Düşünce Test online çöz

Paragrafta Yardımcı Düşünce Test Çöz

Paragrafta Yardımcı Düşünce Test çöz. KPSS Türkçe Testleri kategorisi Paragrafta Yardımcı Düşünce Test çöz. Paragrafta Yardımcı Düşünce Test çöz

Online Paragrafta Yardımcı Düşünce Test Soruları çöz

Soru 1


"Yalnız karşıtım saydığım kimselerle değil, yandaşım saydığım kimselerle de çok tartıştım. Değer verdiğim insanların yanlış bulduğum düşüncelerine, davranışlarına değinmekten hiç geri kalmadım." diyor Mehmet Fuat.

Bu parçaya dayanarak Mehmet Fuat hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 2


Her hafta, cuma günleri vizyona girecek filmleri izlerim. Yeni bir film gelmişse önce ben izlemeliyim onu. İyi ya da kötü, diye bakmam hemen izlerim; izledikten sonra filmle ilgili değerlendirmemi yaparım. Kalitesizse en ağır şekilde eleştiririm. Değilse sonuna kadar hakkını savunurum.

Böyle düşünen biri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 3


Rus edebiyatının zirve isimlerinden Dostoyevski, hayatının büyük bir bölümünde katiller arasında yaşamak zorunda kaldığı için Suç ve Ceza'daki tipler gerçeğe yakın trajedileri ile dikkat çeker. En önemli eseri olan romanın kahramanı Roskolnikov tipi de bu dönemde ortaya çıkmıştır. Hayatını kazanmak için mücadele ederken toplumun dayattığı kuralları da sorgulayan roman kahramanı; çalışmak, fedakarlık, akrabalık ilişkileri, öğrenim, yalnızlık, aşk ve yoksulluk gibi kavramları da kendi kişiliğinde bir fotoğraf olarak sunmaktadır.

Bu parçada sözü edilen yazar ve eseriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 4


Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması coğrafi konum, taşımacılık, geçiş yolları üstünde olma, balıkçılık, ticaret, doğa zenginliği gibi açılardan önemli bir ülke olmamızı sağlar. Akdeniz, Ege, Marmara Denizi ve Karadeniz ile ülkemiz oldukça zengin coğrafi koşullara sahiptir. Ülkemizde bu denizlerin ılımanlaştırıcı etkisi turizm başta olmak üzere hayvan çeşitliliği, ürün çeşitliliği, yerleşim tarzları gibi farklı unsurları şekillendirir.

Bu parçaya göre ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması aşağıdakilerden hangisini etkilememiştir?

Soru 5


Eleştirmen, bir sanat eserinin gerçek değerini, özünü yapılışını, değerli-değersiz yanlarını ortaya koyar. Eleştirmenin görevi güzellik ortaya çıkarmak değil, ortaya çıkarılmış güzelliği yargılamak, okurlara tanıtmaktır. Eleştiri yazarı objektif olmalı, eseri dikkatle inceleyebilmeli; analiz yapabilmeli, yorumlayabilmeli ve geniş açılarla geniş bir bilgiyle ve hassasiyetle eseri değerlendirme kabiliyetine sahip olmalıdır. Eleştiri yazarı, her konuda eleştiri yazamaz ancak uzmanı olduğu alanda yazabilir.

Bu parçaya dayanarak eleştirmenle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 6


Bir asırlık ömrü geride bırakmış bir kişiye, "Bu kadar uzun yaşamayı, bu yaşta böyle sağlıklı ve dinç kalmayı, her şeye karşın hayata gülümseyen gözlerle bakabilmeyi neye borçlusunuz?" diye sormuşlar. O da "Her gün erkenden kalkar, penceremin önüne gider, bir iki dakika dışarıyı seyrederim. Hava sıcak ya da soğuk, güneşli ya da bulutlu olsun fark etmez. Kendi kendime: "Bugün tam benim istediğim gibi muhteşem bir gün!" derim." demiş.

Bu parçada sözü edilen kişiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 7


Fanzin, en basit tanımıyla "kuralsız yayınlar"dır. Gazete ve dergiden farklı olarak genellikle fotokopi yöntemiyle çoğaltılır. Yazarları kendilerini deşifre etmeyecek isimler kullanır; tiraj amacı, buna bağlı olarak popülerlik amacı yoktur. Dağıtımı parasız ve basit yöntemlerle yapılır ve bağımsız olur. Kuralsız olması, kural tanımayanların yayını olmasını sağlar ve sokağın, alt kültürün, kaybedenlerin, gerçeği bilenlerin haykırışı olarak ortaya çıkar. Hiçbir fanzin, kazanç amaçlı oluşturulmamalıdır. Sponsor bulmamalı veya şöhret olmak için kullanılmamalıdır. Çünkü tüm bunlar da kurala bağlı ve kurala bağımlı şeyleri gerektirir. Günümüzde tanınan birçok yazar, ilk olarak fanzinlerle yola çıkmıştır. Daha sonra fanzinlere bağlı kalarak ya yayınevi kurmuş ya da onlarca kitap yazmışlardır. Ancak yine de fanzinlere olan destekleri ve ilgileri sürmektedir.

Bu parçada fanzinlerle ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

Soru 8


Türk şiir geleneğine büyük tepki gösteren II. Yeniciler, bu gelenekten gelen kültür birikimine sırtlarını dönmüşlerdir. Onlar, şiirin yeni olması için uğraşmışlar, özgün olmak adına anlamdan iyice uzaklaşmışlar fakat bunda da başarılı olamamışlardır.

Aşağıdakilerden hangisi II. Yeniciler'le ilgili olarak yakınılan durumlardan bir değildir?

Soru 9


Maalesef bu konuda iyimser olamayacağım. Nerde eski edebiyatımız? Bugün edebiyatımıza magazinsel tutumlar fazlasıyla egemen. Artık yazarlar çok satmak derdinde. Bugün bir Yaşar Kemal, Bilge Karasu, Behçet Necatigil, Turgut Uyar, Cemal Süreyya çıkarabiliyor muyuz? Teknolojik gelişmeler ve magazin kültürü yazarlarımızı kötü etkilemiştir. O eserlerdeki ışık, yok oldu. Klasik eserlere bakınız: Babalar ve oğullar. Karamazov Kardeşler, Suç ve Ceza mesela. Bunlar bir daha yazılabilir mi? O yapıtların üstünde bir ışık vardı.

Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur?

Soru 10


Bilgi madem bu kadar çeşitli ve hepsini öğrenmek imkansız, o zaman hangi bilgi çeşitlerini öğreneceğimize ve zihin dünyamızı hangileriyle dolduracağımıza, nasıl bir süreçle karar veriyoruz? Etki alanımıza giren şeylerin bilgisine mi, yoksa ilgi alanımıza giren şeylerin bilgisine mi talip olacağız? Her iki bilgi türü de bize lazımsa o takdirde dengeyi nasıl kuracağız, zamanımızı ve bütçemizi ikisi arasında nasıl pay edeceğiz? Hangi bilgi çeşitlerine, neye göre öncelik veriyoruz? Buna neler tesir ediyor? Bu kadar bilgi çeşidinin içerisinde boğulmadan ve kirlenmeden yaşamanın yolu nedir?

Bu parçada aşağıdakilerden hangisine yanıt aranmamıştır?

Paylaş

Etiketler: