Piaget Ahlak Gelişim Kuramı

Piaget Ahlak Gelişim Kuramı

Piaget Ahlak Gelişim Kuramı

Piaget Ahlak Gelişim Kuramı her yıl gelişim psikolojisi bölümünde 1-2 sorunun gelebileceği önemli ahlak gelişim kuramlarından biridir. Piaget Ahlak Gelişim Kuramı dönemleri ve özellikleri nelerdir? Dönemlerin özellikleri nelerdir?

Piaget Ahlak Gelişim Kuramı Özellikleri

  • Piaget’e göre ahlaki gelişim bilişsel gelişime paralel ilerler.

  • Çocukların doğru yanlış kararları ve yorumlamaları farklı evrelerde farklı şekilde olur

  • Çocukların bir olayı nasıl yorumladıkları önemlidir. Ahlaki gelişim de çocuğun bir davranışı yorumlarken onun altında yatanı iyi tanımak önemlidir.

Piaget Ahlak Gelişim Kuramı Dönemleri

Piaget Ahlak Gelişim Kuramı Dönemleri'ne ilişkin özellikler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Piaget Ahlak Gelişim Kuramı Dönemleri


Gelişim Psikolojisi Piaget'in Ahlak Gelişimi Kuramlarına ait dönemlerin özelliklerini şimdi de örneklerle açıklayalım.

1. Piaget’e göre 0 - 5 yaş ahlak öncesi dönemidir.

Bu dönem aynı zamanda ahlak dışı dönem olarak ele alınır. Bu dönemde çocuklar benmerkezci düşünceden dolayı kendileri dışındaki görüşleri dikkate alamazlar empati kuramazlar. Çocuklar bu dönemde kuralları tam olarak algılayamazlar taklit ederler. Kurallardan habersizdirler.

2. Ahlaki gerçekçilik - dışa bağlı (Heteronom dönem 6 - 10)

Çocuklar oyun ve akran etkileşimi sayesinde kuralları tanımaya ve anlamaya başlarlar. Kurallar değişmez, çoğunluğa boyun eğilir, kurallara körü körüne bağlılık vardır, otoriteye kayıtsız uyma vardır. Çocuklar objektif olarak davranışın sonucunda ortaya çıkan fiziksel sonucun büyüklüğüne yönelirler. Niyetleri dikkate alınmaz. Sonuç ne kadar büyük zararla sonuçlanmışsa, suç o kadar büyüktür. Çok tabak kıran daha çok suçludur. Amaç ;ödüle gitmek ve cezadan kaçmaktır.

3. Ahlaki görecelik - Özerklik - Otonom (11 yaş ve üzeri)

Çocuk kuralların niçin konulduğunu bilir ve empati kurarak uyma yoluna gider. Niyetleri ön plana çıkarır. Çocukta kuralların değişebileceği algısı gelişir. Subjektif bakış kişiye göre farklı yorumlama gerçekleşir. Davranışın iyi kötü olması altında yatan niyete bağlıdır. Kaynaklar eşit dağıtılmalı, insan hakları, özgürlük önemlidir. Kurallar sorgulanır değiştirilebilir.

KPSS: Özgür annelerine sürpriz bir doğum günü pastası yapmak isterken 10 yaşındaki ağabeyinin mutfağı çok fazla kirlettiğini ablasının ise pastadan yerken küçük bir parça düşürdüğünü görür. Özgür “ahlaki gerçekçilik” döneminde ise aşağıdakilerden hangisini söyler? (Mutfağı daha fazla kirlettiği için ağabeyini daha çok suçlu bulması) ahlaki gerçekçilik=somut sonuç

Piaget Ahlaki Gelişim Sorularını çözmek için tıklayınız.


Yorum Yaz