Sunuş Yoluyla Öğrenme

Sunuş Yoluyla Öğrenme

Sunuş Yoluyla Öğrenme

Sunuş Yoluyla Öğrenme Stratejisi Nedir? Sunuş Yoluyla Öğrenme; öğretmenlerin temel, ilke, sonuç vb. genellemeleri tümdengelimsel bir yaklaşımla öğrencilere aktardıkları öğretim stratejisi sunuştur. Bu öğrenme sürecinde öğretmenler bilgileri organize hale getirip farklı örgütleyicilerden yararlanarak (sözel açıklamalar, şekiller, grafikler, kavram haritaları vb. özetler) öğrencilere öğretirler. Öğretmen merkezli bir uygulama olan bu öğrenme yolunda, bilgiler organize şekilde öğrencilere eklenerek onların konu hakkında temel bilgi düzeyine ulaşmaları sağlanır.

Sunuş yoluyla öğrenme yaklaşımının kullanıldığı öğrenme sürecinde, bilgi basamağındaki davranışların kazandırılmasından yararlanılır. Özellikle soyut bilgi, olgu ve kavramların öğretmenler tarafından organize edilerek öğrencilere sunulduğu anlatım yönteminde işlenecek konuya ilişkin temel altyapı sağlanmış olur. Bu süreçte açıklayıcı ifadelerden ve soyut konuları somutlaştıracak örneklerden yararlanan öğretmenler etkin, öğrenciler pasiftir. Bilgilerin anlamlı hala getirilmesi için konu içerisindeki kavramların tanımlarını va tanımlara uygun örnekleri ve ilişkilendirmeleri öğrencilerine sunan öğretmenlerin öğrencilerden, kendilerine sunulan tanım ve uygun örnekleri dikkate alarak basit farklılıkları tespit etmelerini istemesi, bu yöntemin etkili bir şeklide kullanımına örnektir.

Sunuş Yolu ile Buluş Yolu Arasındaki Farklar

Sunuş yoluyla öğretim yaklaşımı ve buluş yoluyla öğretim yaklaşımının birçok ortak noktası bulunmaktadır. Bu yaklaşımlardan her ikisi de etkileşimi, bir sınıf ortamının düzenlenmesinin gerektiğini, öğretmen ve öğrenci arasındaki yoğun etkileşimin öğretimin kalitesini artıracağını savunur. Her iki yaklaşım da bilişsel kuramlara dayanır ve öğrenilen her yeni bilginin bireyin zihninde birtakım değişikliklere neden olduğunu savunur. Her iki yaklaşımda da öğrencilerin ön bilgileri ile yeni bilgileri arasında ilişki kurulmasını ve böylece anlamlı öğrenmenin sağlanması gerekliliği vurgulanmıştır. Her iki yaklaşım da yeni bilgilerin hiyerarşik bir sıra içinde organize edilerek öğrenildiğini savunur. Ancak öğrenilen bilgilerin ilkelerden örneklere doğru anlamlandırılması görüşü yani tümdengelim yaklaşımı yalnızca sunuş yoluyla öğretim yaklaşımına aittir. Buluş yoluyla öğretim yaklaşımında ise örneklerden ilkelere ulaşılır yani tümevarım yolu izlenir.

Sunuş yoluyla öğrenme, derslerin giriş bölümlerinde, ön öğrenmeler yetersizse, konunun yeni öğrenilmeye başlandığı durumlarda, konular arası ilişki kurulacağı zaman, dersin sonunda, konuları özetlemek için kullanılır.

Sunuş Yoluyla Öğrenme Sınırlılıkları

  • Öğrenciler tam olarak aktif değildir.

  • Öğrenciler sıkılabilir, ilgileri dağılabilir.

  • Araç-gereç materyal kullanılması, bilgiler soyut düzeyde kalabilir.

  • Üst düzey davranışlar kazandırmaz.

Sunuş Yoluyla Öğretim (Anlamlı Öğrenme-Ausubel) Özellikleri Nelerdir?

Sunuş yolula öğretim, bilişsel öğrenme kuramlarına dayalı olarak geliştirilmiştir. Bilgi basamağındaki hedeflerin kazandırılmasında kullanılır. Duyuşsal alanda alma/psikomotor alanda algılama basamaklarını destekler.

Sunuş yoluyla öğretim, konuyla ilgili öğrenmesi gereken kavramları, ilkeleri, fikirleri, olguları ve kendisine sunulanı alma yoluyla kazanabilir.

Anlamı öğrenme; önceden edindikleri bilgilerle yenileri arasında bağlantı kurarak ezberlemeden anlamlı bir bütün oluşturur. Ezberle öğrenmeye karşıdır. Anlamlı öğrenmenin olmasını ister. Buda ancak öğretmenin sunuşu ile ilgilidir. Konunun kavramları, ilkeleri, fikirleri, olguları öğretmen tarafından organize edilerek öğrenciye sunulmalı, öğrencide sunulan bilgiyi anlamlı biçimde öğrenmelidir.

Sunuş Yolu Öğretimin Basamaklandırılması

Ön Organize Edicilerin Sunulması

Ön organize edici: yeni öğrenilecek bilgiler için bir yapı oluşturan, yeni bilginin çerçevesini çizen ve öğrencinin daha önce kazanmış olduğu bilgi ile ilişkilendirilmesini sağlayan başlangıç ifadeleridir. Derste sunulacak bilginin genel çerçevesini çizerek konuyla ilgili ayrıntıların yerleştirileceği yapıdır.

Öğretilecek Kanunun Sunulması

Bilgiler, genelden özele doğru küçük bilgi birikimleri halinde sunulur. Konular örneklendirilir, tartışılır. Öğrencinin aktif katılımı sağlanır. Yeni bilgi ve eski bilgiler, benzerlik ve farklılıklarıyla karşılaştırılır.

Bilişsel Yapının Güçlendirimesi

Verilen yeni bilginin başlangıçta sunulan yapı içine tam olarak yerleştirilmesi sağlanır. Öğrencilerin bilgiyi anlamlandırıp anlamlandırmadığı sorularla test edilir. Kavramların örnekleri ve örnek olmayanları verilir.


Yorum Yaz