Türkiyede Basınç ve Rüzgarlar

Türkiyede Basınç ve Rüzgarlar

Türkiyede Basınç ve Rüzgarlar

Türkiyede Basınç ve Rüzgarlar, Basınç ve Rüzgarlar konusuna ait özet bilgileri sizler için hazırladık. Türkiye'de iklimlerin oluşmasında sıcaklık ve yağış özelliklerinin dışında basınç ve rüzgarlarında çok büyük etkisi vardır. Çünkü rüzgarlar geldikleri yerin özelliklerini ulaştıkları yere taşırlar. Mevsimlere, kara ve denizlere, yerel ısınma farklarına bağlı olarak oluşan basınç merkezlerinin yanı sıra Türkiye'nin dışında oluşan ve Türkiye'yi etkisine alan gezici basınç merkezleri de bulunmaktadır.

Türkiye de Basınç

  • Sibirya Yüksek Basıncı: Kışın
  • Asor Yüksek Basıncı: Sürekli
  • Basra Alçak Basıncı: Yazın
  • İzlanda Alçak Basıncı: Sürekli, daha çok kışın

Kış Mevsiminde Etkili Olan Basınç Merkezleri

Türkiye'de kış şartları, Sibirya yüksek basınç merkezinin zayıf veya güçlü olmasına bağlı olarak değişebilmektedir. Eğer bu merkez kuwetli olursa genişleyerek Türkiye'ye kadar sokulabilir. Böyle zamanlarda kış mevsimi çok şiddetli geçer.

Yaz Mevsiminde Etkili Olan Basınç Merkezleri

Bu mevsimde kutupsal hava kütleleri tamamen kuzeye çekilmiştir. Bu durumda Asor yüksek basınç alanından, Basra alçak basıncına doğru genel bir hava akımı meydana gelir. Yaz mevsiminin bu karakteristik hava akımı Ege ile Marmara'da etkili olur ve oluşan rüzgara etezyen adı verilir.

Türkiye'de Rüzgarlar

Türkiye'de coğrafi şartlara bağlı olarak değişik yönlerden farklı özellikte rüzgarlar esmektedir. Bu rüzgarlar çevredeki basınç merkezlerine yerşekillerine, yıllık ve günlük ısınma farkiarına bağlı olarak günlük ve yerel rüzgarlar olarak iki şekilde etkili olmaktadır.

Günlük Rüzgarlar

Günlük rüzgarlar kara ve deniz ile dağ ve vadi arasında esen meltem rüzgarlarıdır.

Yerel Rüzgarlar

Türkiye orta kuşakta bulunduğundan güneyden gelen sıcak rüzgarlar ile kuzeyden gelen soğuk rüzgarların etki alanındadır.

Karayel: Kuzeybatı yönünden esen rüzgarlara verilen addır. Gezici alçak basıncın ülkemize sokulduğu kış mevsiminde görülür. Sıcaklığın düşmesine ve kar yağışına neden olur.

Yıldız: Kuzeyden esen ve soğuk hava taşıyan rüzgardır.

Poyraz: Ülkemizde kış mevsiminde daha sık görülür. Bu mevsimde ülkemiz üzerine Rusya ve Sibirya üzerinden soğuk kutup havasını getirir. Sıcaklığın düşmesine neden olur.

Lodos: Güneybatıdan esen rüzgarlardır. Türkiye'nin gezıcı sikioniarın etki altına girdiği kış mevsiminde daha çok görülür. Sıcaklığın yükselmesine neden olur ve yağış getirir.

Kıble: Güneyden esen ve sıcak hava getiren rüzgardır.,

Keşişleme: Güneydoğudan esen sıcak rüzgardır. En fazla Güneydoğu Anadolu'da etkilidir. Bitkiler ve tarım ürünleri üzerinde kurutucu etki yapar.


Yorum Yaz