Siyaset Felsefesi Test

Siyaset Felsefesi Test çöz. TYT AYT YKS Felsefe Testleri kategorisi Siyaset Felsefesi Test çöz.



Siyaset Felsefesi Test çöz. TYT AYT YKS Felsefe Testleri kategorisi Siyaset Felsefesi Test çöz. Siyaset Felsefesi Test online çöz

Siyaset Felsefesi Test Çöz

Siyaset Felsefesi Test çöz. TYT AYT YKS Felsefe Testleri kategorisi Siyaset Felsefesi Test çöz. Siyaset Felsefesi Test çöz

Online Siyaset Felsefesi Test Soruları çöz

Soru 1


Eşitliği temele alan yaklaşım, kapitalist ekonominin uygulanması sonucunda toplumda biri üretim araçlarına sahip olan kapitalist sınıf, diğeri de yalnızca emeğini satabilen işçi sınıfı olmak üzere iki sınıfın kaldığını savunur. Bunlardan kapitalist sınıf, her fırsatta daha çok zenginleşen bir sınıftır. Kapitalistin zenginleşmesi, işçinin yoksullaşması pahasına olur. Böyle bir toplum ise insanı geri plana iter.

Aşağıdaki yargılardan hangisi bu parçadaki görüşe ters düşer?

Soru 2


Toplumsal düzen yazlaştığı ve bireyin gereksinimlerini karşılayamaz duruma geldiğinde, bazı düşünürler haksızlıkları giderecek, bozuklukları ortadan kaldıracak ve insanları daha mutlu kılacak toplum düzenleri tasarlamışlardır. işte filozofların adalet, eşitlik ve özgürlük gibi bir takım ilkeleri temele alarak, olması gerekene göre tasartadıkları ideal devlet düzenine ütopya adı verilir.

Bu parçaya göre "ütopya"ların amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3


Anarşizm' e göre, insanlar üzerinde bir devlet sistemi kurulması insanlara zarar ve kötülük getirir. Dolayısıyla bu akım, insanların, kendi ihtiyaçlarını ve hedeflerini gerçekleştirmek için devleti yıkarak diledikleri gibi örgütlenebileceklerini öne sürer. Anarşizm, yasaya ya da düzene karşı en küçük bir saygı göstermez ve devletin yıkılmasını amaçlar.

Bu parçadaki görüşler aşağıdaki yargılardan hangisini desteklemektedir?

Soru 4


Bireyler ekonomik anlamda özgür olurlarsa diledikleri gibi üretirler, ürünlerini diledikleri gibi pazarlayıp birbirleriyle rekabet ederler. Ekonomik yaşam böylelikle bir düzen kazanır. Bireyler ekonomi alanında kendi çıkarlarını gerçekleştirerek zenginleştikçe, bu zenginlik ve refahtan yavaş yavaş o toplumdaki herkes pay almaya başlar.

Bu görüşte olanların aşağıdakilerden hangisini savunduğu söylenebilir?

Soru 5


Aristoteles'e göre yönetenler, tek kişi, azınlık ya da çoğunluk olabilir. Buna bağlı olarak ortaya farklı yönetim biçimleri çıkmaktadır. Bunlar tek kişinin, genelin yararını gözeten yönetimi olarak "monarşi"; azınlığın, genelin yararını dikkate alan yönetimi olarak "aristokrasi"; çoğunluğun, genelin yararını gözeten yönetimi olarak "demokrasi"; azınlığın sınıfsal çıkarını gözeten yönetimi olarak "oligarşi" ve tek kişinin kişisel çıkarını hedefleyen yönetimi olarak "tiranlık"tır.

Buna göre Aristoteles, farklı yönetimlerin ortaya çıkmasını aşağıdakilerden hangisine dayandırmaktadır?

Soru 6


Aristoteles'e göre devlet, yurttaşların ahlaki bakımdan olgunlaşması ihtiyacından doğmuştur. Platon'a göre devletin varlık nedeni, bireyleri erdemli insanlar olarak yetiştirmektir. Eğer devlet bu amaçların yerine getirilmesini hedeflemişse meşrudur. Devletin dinsel misyonu yerine getirmek amacıyla kurulduğunu savunanlara göre ise devlet, bu misyonu yerine getirdiği sürece meşrudur.

Bu parçaya dayanarak meşruiyetin kaynağıyla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

Soru 7


Eşitlik olmadan özgürlük olamaz. Çünkü herkesin kendisini geliştirmek ve gerçekleştirmek için özgürlüklerden eşit bir biçimde yararlanma hakkının bulunmadığı koşullarda özgürlükten söz edilemez. Bundan dolayı eşitlik yolunda atılacak her adım, insanlar arasındaki yapay farklılıkları ortadan kaldırarak, gerçek özgürlüğe doğru bir yöneliş olur.

Bu parçaya dayanarak aşağıdaki sonuçlardan hangisine varılabilir?

Soru 8


Hukuk dilinde "adalet", uyulması gereken ilkeleri ve izlenmesi gereken süreci ifade eder. Bir adalet sisteminin amacı, bireylerin haklarını korumaktır. Tabii ki bu, mahkemelerde sonuçlanan her davanın adaletli olduğu anlamına gelmez. Bir yasa veya mahkeme kararı adaletsiz olarak görülebilir. Sosyal ahlak alanında adalet ise, genel olarak toplumun düzeni, ekonomik ve siyasal yapısı, kısaca bütün sosyal kurumlarının işleyiş yapısı ile ilgilidir. Bununla birlikte, bireyler düzeyinde adalet, kişilerin temel haklarını ifade eder.

Bu parçadan hareketle aşağıdakilerden hangisine varılabilir?

Soru 9


İnsanlar devlet oluşturmak için sözleşme yaparlar; fakat sonra o devlet, üyelerinin üstünde bir otorite haline gelir ve bireylerin davranışları üzerinde zorunlu olarak kısıtlamalar yapar. Otorite yönetmeye muktedir olduğu sürece her yurttaşın ona sadakat borcu vardır. Otoriteye karşı direnme asla meşru değildir.

Bu görüşe göre devlet, gücünü nereden alır?

Soru 10


Toplumsal yaşamda yasaları ve hukuk sistemlerini düzenleyecek, yasalara uyulmaması halinde bir takım organlar aracılığıyla bunlara itaat edilmesini sağlayacak bir güce ihtiyaç duyulur; bu gücün adı devlettir.

Bu parçaya göre devletin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11


Platon, devleti büyük ölçekli bir insan ya da organizma olarak görür. O, bu durumun bir sonucu olarak insan için öngördüğü ruh anlayışını aynen devlete yansıtır; çünkü, devlet bireyin devamıdır; büyük bir insan ya da organizmadır.

Platon, devletin temelini aşağıdakilerden hangisine dayandırmıştır?

Soru 12


Hukuk sistemi sosyal birliğin kültür düzeyi ile ilgili olduğundan, belli bir hukuk sistemine girmek için genel bir eğitime gerek vardır. Bugün bizim yapmamız gereken, Batıdan aldığımız hukuk sisteminin varlık yapımıza uymadığını ileri sürerek eski hukuk sistemine dönmeye çalışmak değildir; tersine bir eğitim seferberliği ile kendi görüş ve hayat şeklimizi geliştirerek bugünkü Batı kültürünün düzeyine yükselmeye çalışmaktır.

Aşağıdakilerden hangisinde, parçada anlatılanları destekleyen bir yargıya yer verilmektedir?

Soru 13


Özgürlük, insanın dışındaki baskı ve sınırlamaların yokluğu anlamına geliyorsa, herkes neyin doğru olduğuna bireysel olarak karar verir. Bu durum bireylerin görüşleri, kararları ve çıkarları arasında bir farklılığa ve çatışmaya yol açar. Kısaca, herkes doğru bildiğini ve kendi çıkarına uygun olanı yaparsa, ortaya bir karmaşa ve anarşi çıkar.

Bu parça aşağıdaki yargılardan hangisini desteklemektedir?

Paylaş

Etiketler: